Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Музика

Вземи в gLOG
21 Декември 13, 10:49 / Автор: Ancor A Gente
Коледен Бъдник
Здравейте, Имаме удоволствието да Ви поканим на празничното тържество с работилници и дегустации „ГОЛЕМИЯТ КОЛЕДЕН БЪДНИК”. Събитието на 22.12.2013г., от 10,30 ще бъде съпроводено от културно-музикалната програма в парка пред НДК в София.
Здравейте,

Имаме удоволствието да Ви поканим на празничното тържество с работилници и дегустации „ГОЛЕМИЯТ КОЛЕДЕН БЪДНИК”. Събитието на 22.12.2013г., от 10,30 ще бъде съпроводено от културно-музикалната програма в парка пред НДК в София.

Всеки гост може да научи как се прави бъдник, какво символизира, да чуе песните, които се пеят при правенето на бъдника и сам да си направи на място.

Бъдниците ще бъдат миросани и подготвени за Бъдни вечер. Ще бъдат разказани и показани традиционните ритуали. На голям огън, край бъдниците ще приготвим три вида ошаф за всички присъстващи. Предвидени са дегустация на баница, айрян и вино, както и на други традиционни храни.

Очакваме Ви!

За още информация:

0887 872 277,0885 632 035, 0888 333 616

Ангел Ангелов – председател на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство

Програма на благотворително културно-музикално събитие
ГОЛЕМИЯТ КОЛЕДЕН БЪДНИК
22.12.2013г.

Програма:

10.30ч. Официално откриване с работилниците за Бъдни вечер.
Работилница „Направи си Коледен бъдник. 50 души от присъстващите, ще могат да участват лично в приготвянето на малки коледни бъдници и да ги занесат в дома си или да ги сложат в огъня на място.
За миросването на бъдника осигуряваме за всеки участник малък бъдник от крушово дърво, тамян, вино, зехтин, восък и ръчни инструменти за пробиване на дупка в дървото.

Миросване на Големия Коледен Бъдник. Всеки присъстващ, ще може да участва лично в миросването на бъдника. В края на деня, бъдникът ще бъде поставен в огъня според народната традиция.

Участието в събитието пресъздава традицията на правенето на бъдника и всеки гост е добре дошъл.

Работилница направи си „Сурвачка”
Работилница „Традициите на бъдни вечер”. Низане на пуканки и сушени плодове, варене на ошаф на жив огън.
За работилница „Направи си Сурвачка” на 30 участника осигуряваме клонки от дрян, пуканки, вълнен конец и сушени плодове за изработване на сурвачките.
Участието в събитието пресъздава традицията на правенето на сурвачка, и всеки посетил събитието ще може да участва свободно.

По време на „Работилниците“ ще бъде представен проектът за изграждане на първия в България Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“
Капацитетът на центъра ще бъде за четиридесет души (деца и родители). Целият център се проектира така, че да може да се ползва и от деца със затруднения в придвижването. Мястото, което е избрано за центъра е много живописно, чисто и с изключително благоприятен климат. В непосредствена близост се намират карстовите извори на село Безден, микроязовир-рибарник, конна база и богат на животински и растителни видове район.
Около всяка Работилница ще бъдат разположени кутии за дарения, предоставени от сдружението.
Ще бъде представена дейността на Сдружението и дейностите извършени до момента от членовете и спомоществователите.

11.00ч. „Сцена на самодейците”. На свободно място около Работилниците ще се изявят около 40 участника, представящи традиционни ритуали и песни от читалища и танцови колективи в района на София.

12.00ч. Академия „Кулинарен историк” открива демонстрационен щанд „Спомени от огнището”. Ще приготвим по автентичен начин, греяно вино, сланинка на жар, дядови шишчета, чушка пръжка.

17.00ч. Край на програмата.
От неизгорялата сърцевина на двата бъдника, ще бъдат направени кръстчета.

Фондация “НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА
КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО БЪЛГАРИЯ”

За Контакти:0887 872 277,0885 632 035, 0888 333 616

Ангел Ангелов – председател на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство

Източник:
http://ancoragente.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1292