Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Агробизнес

Вземи в gLOG
15 Януари 14, 20:58 / Автор: Международни прояви ООД
Успешно приключи проектът ECOMILK
Вчера, 14 януари 2014 г. в пресклуба на БТА се проведе пресконференция по проблемите на малките фермерски стопанства и мандрите от Западния регион на България и сръбската община Ниш. В нея участваха председателят на фондация „Д-р Стамен Григоров“ Юлия Григорова, кметът на Трън Станислава Алексиева, фермери, представители на Асоциацията на млекопроизводителите.
Г-жа Григорова представи изводите от проекта ЕКОМИЛК-208 по програмата за трансгранично сътрудничество и Инструмента за предсъединителна помощ България – Сърбия на ЕС. Той приключва на 21 януари т.г. По време на изпълнението му бяха направени анализи на състоянието на посочените малките ферми в регионите Трън, Кюстендил, Видин, Монтана и София-област, както и регионите към община Ниш. Бяха описани и дискутирани проблемите на малките млекопроизводители и млекопреработватели, бяха споделените добрите практики между България и Сърбия. Също така се проведоха Празника на млякото в община Трън и Фестивала на сиренето в Ниш.

Основните проблеми, които се очертаха са:

- фермерите не разполагат с достатъчно информация, която да подпомага тяхната работа
- малките производители имат нужда от общинска и държавна подкрепа за своята работа: облекчаване на нормативните изисквания за тях, облекчено кредитиране, възможност да работят не по правилата за големите производители, каквито са изискванията към тях в момента
- промяна на текстове в Наредба 26
- не достатъчното популяризиране на продукцията

„Проектът приключва, но той е началото на нов етап от нашата работа, тъй като създадохме много надежди у фермерите за бъдещето им и открихме нови възможности за развитие. Една от тях е създаването на трансграничен клъстер, който да затвори веригата фермер – млекопреработвател – търговец – туроператор.”, каза г-жа Григорова.

По този начин ще се работи едновременно както за малкия фермер и неговата продукция, така и за развитието на региона.

Кметът на Трън г-жа Алексиева се ангажира да постави проблемите на дребните производители пред заседание на Националното сдружение на общините в Република България /НСРОБ/. Тя подчерта, че съвместната работата по проекта Екомилк е била от изключителна полза за малката община Трън и поиска да се дадат повече възможности на хората от региона да работят.

За Контакти:Международни прояви ООД

Източник: http://ecomilk-208.org/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1036