Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Технологии

Вземи в gLOG
28 Януари 14, 19:32 / Автор: PR Point
„ИНТЕЛИГЕНТНИ” ПРОЗОРЦИ ЩЕ НАМАЛЯВАТ СМЕТКАТА ЗА ТОК С ДО 20%
Технология Climawin разработиха датски, ирландски и немски МСП с инвестиции от ЕС. Консорциум от трима европейски производители и търговци на стъклопакетни и вентилационни системи създадоха по нова технология енергийноефективни рекуперационни прозорци за обновяване на жилищни и търговски сгради. Прозорците и системите за вентилация са най-големият източник на загубата на топлина през зимата, особено при по-стари сгради. Интелигентните прозорци CLIMAWIN (КЛИМАУИН) имат система за самоохлаждане при горещо време, намаляват необходимостта от скъпите климатични системи и са подходящи за всеки европейски климат.
Технология Climawin разработиха датски, ирландски и немски МСП с инвестиции от ЕС

Консорциум от трима европейски производители и търговци на стъклопакетни и вентилационни системи създадоха по нова технология енергийноефективни рекуперационни прозорци за обновяване на жилищни и търговски сгради. Прозорците и системите за вентилация са най-големият източник на загубата на топлина през зимата, особено при по-стари сгради. Интелигентните прозорци CLIMAWIN (КЛИМАУИН) имат система за самоохлаждане при горещо време, намаляват необходимостта от скъпите климатични системи и са подходящи за всеки европейски климат.

Как работи технологията CLIMAWIN?
„Прозорците са най-големият източник на загуба на топлина в една сграда. Нашата иновация е пасивна система за отопление и охлаждане чрез оползотворяване на топлината (рекуперационна вентилационна система). Тестовете показаха, че прозорците CLIMAWIN ще подобрят енергийната ефективност на стандартна сграда с 18% до 24%”, каза представителят на проекта Брейн О’Брайън от Solearth Ecological Architecture.

О’Брайън продължава: „При студен климат CLIMAWIN подобрява удобството ни като затопля предварително въздуха от северните, източните и западните фасади чрез съхранената слънчевата топлина от южните фасади. При горещ климат CLIMAWIN има самостоятелна функция за охлаждане, която пропуска дневната светлина, но намалява нежеланото затопляне на помещението от слънцето. Чрез оптимизиране на топлоизолацията, запазване на слънчевата топлина и контрол на дневната светлина се очаква прозорецът значително да подобри енергийната ефективност и топлинния комфорт на жилищни и търговски сгради, които в момента не разполагат с ефективни системи за отопление и охлаждане.”

Прозорецът е разработен от седем партньора от четири европейски държави – Дания, Германия, Португалия и Ирландия – по научноизследователския проект CLIMAWIN с инвестиции от ЕС. Високотехнологичният прозорец предварително затопля и пречиства навлизащия въздух, захранва се от слънчеви панели и се регулира автоматично чрез стайни сензори. Той притежава множество характеристики, които му дават очевидно предимство пред съществуващите стъклопакетни и вентилационни технологии. Тези предимства са изключително високата топлоизолация, вградените отвори за контролиран прием на въздух, двуслоен стъклопакет, филтри за пречистване на въздуха, вградена електроника и безжична комуникация между стайните сензори и прозорците (т. е. поставянето на този тип прозорци може да бъде направено без промени в електроинсталацията). Налице са и функциите предварително затопляне и самоохлаждане в зависимост от различните климатични условия, както и flush/bypass режим при екстремни условия.
http://www.youtube.com/watch?v=07mCqJG7ffo

Глобална пазарна възможност
Новата технология се разработва вече три години като три от партньорите по проекта са започнали въвеждането ú на пазара. Прозорците CLIMAWIN ще са достъпни на европейския пазар до края на 2014 г.
По данни на Евростат и Американската енергийно-информационна служба за периода 2003 – 2010 година Европа има с около 25% повече енергийни разходи на година в сравнение със САЩ. Потреблението на електроенергия е пряко свързано с икономическото благосъстояние на населението и е от изключително значение за конкурентоспособността на икономиката на всяка страна. Системата CLIMAWIN е отлична възможност за намаляване на разходите за електроенергия в страните от ЕС.
Производителите ще могат да купят лиценз от консорциума и да интегрират CLIMAWIN технологията към тяхната собствена продукция, плащайки на консорциума авторските права. За важни пазари за изделието извън Европа се смятат Съединените американски щати, Канада и Русия.

Майкъл Дженингс, говорител на Мойра Гейгън-Куин, комисар Научни изследвания и иновации на ЕС каза: „CLIMAWIN показва, че стремежът към ниски въглеродни емисии може да означава и големи възможности за бизнеса на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика. Такива технологии ще помогнат както на крайните потребителите така и на бизнеса като намалят разходите им за електроенергия. В новата програма на ЕС Хоризонт 2020 ще подкрепяме все повече научни изследвания в тази посока.”

Консорциум CLIMAWIN
CLIMAWIN са прозорци с много напреднала вентилационна система за оползотворяване на топлината, разработена по изследователски проект от 2012 г. с инвестиции на ЕС. Системата е разработена от МСП Solearth Architecture (Дъблин, Ирландия), Rauh Fenesterbau (Сасендорф, Германия) и Horn Vinduer (Лундерсков, Дания) и научноизследователските центрове R&D от Дружество Фраунхофер (Германия), Олборгски университет (Дания) и Департамента по електроника на Университета в Мино (Португалия). До края на текущия втори проект партньорите ще са получили общо 1.4 млн. евро европейско финансиране.

Проектът е насочен най-вече към обновяването на по-стари сгради, които рядко имат енергийно ефективни системи за отопление. Благодарение на възможностите, които технологията предлага – оптимизиране на качеството на въздуха в помещенията и повишаване на отоплителната ефективност – се очаква прозорците CLIMAWIN да се превърнат в жизненоважен елемент от сгради с почти нулев разход на енергия .

Интелигентната рекуперационна вентилационна система CLIMAWIN се очаква да излезе на пазара до края на 2014 г. в дървен, алуминиев и комбиниран дървено-алуминиев вариант, произведени в Дания и Германия. Системата е представена на www.climawin.eu. CLIMAWIN се интересува от развиване на лицензионни партньорства с компании производители на прозорци, които желаят да се включат CLIMAWIN технологията и ноу-хау в техните продуктови каталози.

Европейски инвестиции в научни изследвания и иновации
На 1 януари 2014 г. Европейският съюз стартира нова 7-годишна програма за финансиране на научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. През следващите седем години близо
8 милиарда евро ще бъдат инвестирани в проекти за научни изследвания и иновации, подкрепяйки по този начин европейската икономическата конкурентоспособност и разширявайки границите на човешкото познание. Бюджетът на ЕС в тази област е насочен най-вече към подобряване на ежедневието на европейските граждани в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергия (виж графиката). За допълнително насърчаване на инвестициите в частния сектор и създаването на висококвалифицирани работни места, ЕС развива изследвания в партньорство с фармацевтичния, космическия, автомобилния и електронния сектор. Хоризонт 2020 ще се фокусира още повече върху преобразуването на отличните идеи в пазарни продукти, технологии и услуги.
Информация за най-новото в сферата на европейските научни изследвания и иновации ще намерите на:
http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/
http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion

За Контакти:info@prpoint.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.1144