Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

Вземи в gLOG
20 Февруари 14, 11:44 / Автор: Bloomberg Philanthropies
155 града от Европа участват в конкурса Mayors Challenge 2013 – 2014 на Bloomberg Philanthropies с креативни идеи за разрешаване на градските предизвикателства
В момента тече процесът по подбор, за да се определят 20-те финалисти; 9 милиона евро ще бъдат разпределени Процентът на участие надвишава този на встъпителния конкурс в САЩ
Bloomberg Philanthropies обяви, че 155 града от цяла Европа са изпратили идеи за конкурса Mayors Challenge 2013 – 2014. Конкурсът цели да вдъхнови европейските градове да предложат иновативни идеи, които разрешават важни предизвикателства и подобряват живота в града и които след това могат да се приложат и в други градове.

70% от градовете са представили идеи, свързани с важни социални или икономически предизвикателства, включително безработица, енергийна ефективност, затлъстяване и застаряване. Останалите 30% от инициативите на градовете са фокусирани върху подобряването на цялостната ефективност и работоспособност на управлението.

Създаден въз основа на успешен встъпителен конкурс в САЩ, Mayors Challenge ще връчи 5 милиона евро на победителя и по 1 милион евро на още четири града, които изпратят най-креативните и приложими идеи.

„Реакцията спрямо Mayors Challenge в Европа надмина дори нашите големи очаквания“, казва Майкъл Р. Блумбърг, филантроп и 108-и кмет на град Ню Йорк. „Лидерите на тези динамични градове работят, за да открият нови начини да се справят с някои от нашите най-неотложни и често срещани градски проблеми – от безработицата сред младежта до затлъстяването и гражданското участие. Комисията по подбор ще бъде затруднена да стесни тези сериозни предложения до 20 финалисти“.

Кандидатстващите 155 града са от 28 държави и представляват над 71 милиона европейци. В Mayors Challenge участват както големи, така и малки градове. 49% от тях имат между 100 000 и 250 000 жители, 28% между 250 000 и 500 000 жители, а 23% имат повече от 500 000 жители. Процентът на участие надвишава този на встъпителния конкурс Mayors Challenge, като 26% от имащите право на участие градове в Европа са подали молби спрямо 24% в САЩ.

Участващите градове се намират на континента, 35% са от Южна Европа, 25% от Западна Европа, 19% от Източна Европа, 15% от Британските острови и 6% от Северна Европа. 19 европейски столици са изпратили идеи до конкурса.

Mayors Challenge е поканил лидерите на имащите право на участие европейски градове със 100 000 или повече жители да изпратят най-дръзката идея на техния град. Срокът за изпращането беше до 31 януари 2014 г. Идеите трябва да се отнасят до сериозен проблем, да подобряват обслужването на жителите, да създават значителна експедитивност на управлението и/или да увеличават ангажираността на обществото.



Ключова статистика за идеите в Mayors Challenge
Вид на идеята
· Седем от 10 идеи са за справяне с определени социални или икономически предизвикателства.
· Три от 10 идеи правят градското управление по-иновативно или ефективно.

Често засегнати проблеми
· 12% са фокусирани върху безработицата и развитието на работната ръка.
· 9% са фокусирани върху енергийната неефективност и високите разходи за енергия.
· 7% са фокусирани върху затлъстяването, неактивността и недостига на храна.
· 5% са фокусирани върху липсата на подкрепа и ресурси за възрастните хора.
· 5% са фокусирани върху ниските нива на демократичен и социален капитал.

Партньори
· 95% разчитат на координацията между агенции.
· 75% разчитат на партньорства с частния сектор.
· 73% разчитат на академичните среди / учените.
· 50% разчитат на организации с нестопанска цел.
· 43% разчитат на гражданското участие.

Подходи
· 63% включват технология.
· 28% включват недостатъчно използвани активи.
· 20% включват съвместен дизайн.
· 16% включват доброволци.
· 15% включват отворени данни.
· 14% включват отворена иновация.
· 12% включват игрофикация (игрови механизми).

„Градовете използват технология, граждани, партньорства и социална и отворена иновация, за да се справят с трудните предизвикателства“, казва Джеймс Андерсън, който ръководи държавните иновационни програми в Bloomberg Philanthropies. „Представените идеи са както креативни, така и прагматични и ние искаме да изберем най-добрите 20.“

През пролетта ще бъдат обявени 20-те финалисти и ще бъде предоставена повече информация за всички идеи. На 29 и 30 април 2014 г. екипи от всеки град финалист ще посетят лагера за идеи на Bloomberg (Bloomberg Ideas Camp) в Брюксел – двудневно събитие, където най-добрите експерти по политика, програми и иновации ще помогнат на градовете да затвърдят и разгърнат своите идеи, за да се гарантира по-голямо въздействие. След като излязат от лагера, финалистите ще получат индивидуални насоки как да подготвят своите идеи за крайното представяне. Финалистите трябва да изпратят преработените кандидатури до средата на лятото, а петте победители ще бъдат обявени следващата есен.

Комисията по подбор, обявена през ноември, ще помогне на Bloomberg Philanthropies да избере 20-те финалисти и петте крайни победители. Комисията се състои от експерти по иновация и градска политика и членовете са от различни европейски държави и с различна професионална насоченост. Градовете ще бъдат класирани по четири критерия: визията и новостта на тяхната идея, потенциала за въздействие, потенциала за използване в други градове и качеството на плановете за изпълнение.

Членове на Комисията по подбор са:
· Christian Bason, директор на MindLab (Дания)
· Till Behnke, основател на betterplace.org (Германия)
· Ricky Burdett, професор по градски науки в Лондонското училище по икономика и политически науки и директор на LSE Cities (Обединено кралство)
· Bruno Giussani, директор на TED за Европа (Швейцария)
· Lamia Kamal-Chaoui, съветник на главния секретар на бивш ръководител на Градската програма към OECD (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) (Франция)
· Christine Leitner, старши съветник по политика към Австрийското министерство на икономиката, семейството и младежта (Австрия)
· Maria Manuel Leitão Marques, щатен професор към Факултета по икономика на Университета в Коимбра и бивш държавен секретар по административната модернизация (Португалия)
· Geoff Mulgan, изпълнителен директор на Nesta (Обединено кралство)
· Bertin Nahum, президент и изпълнителен директор на Medtech SA (Франция)
· Carlo Ratti, директор на MIT Senseable City Lab и основател на асоциацията Carlo Ratti (Италия)
· Silvija Seres, независим инвеститор и член на борда и изпълнителен директор на TechnoRocks (Норвегия)
· Iván Tosics, изпълнителен директор на Metropolitan Research Institute (Унгария)


За да видите пълния списък с участващите градове, посетете mayorschallenge.bloomberg.org/applyingcities. За да споделите графичната информация, използвайте mayorschallenge.bloomberg.org/ideasinfographic.

За да научите повече за Mayors Challenge, посетете bloomberg.org/mayorschallenge и последвайте @BloombergCities в Twitter.


За Bloomberg Philanthropies
Мисията на Bloomberg Philanthropies е да осигури по-добър, по-дълъг живот за най-голяма част от хората. Организацията се фокусира върху пет ключови области за създаване на дълготрайна промяна: обществено здравеопазване, околна среда, образование, държавна иновация, която включва Mayors Challenge, и изкуства. Bloomberg Philanthropies обхваща всички благотворителни дейности на Майкъл Р. Блумбърг, включително неговата фондация и лични дарения. През 2013 Bloomberg Philanthropies е разпределила 452 милиона щатски долара. За повече информация, моля, посетете bloomberg.org.

За Контакти:
За повече информация относно Bloomberg Philanthropies медиите трябва да се свържат с Meghan Womack, meghan@bloomberg.org.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0814