Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Автомобили и горива

Вземи в gLOG
24 Февруари 14, 08:21 / Автор: AMI Communications
ЧЕТИРИ БЪЛГАРСКИ ОТБОРА СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА УЧАСТИЕ В SHELL ECO-MARATHON ЕВРОПА 2014
Състезанието придобива все по-голяма популярност с новите състезатели от Русенски университет „Ангел Кънчев“
София, 24 февруари 2014 г.

Четири родни отбора се подготвят за участие във финалите на 30-тото, юбилейно издание на Shell Eco-marathon Европа. Сред тях са опитните вече екипи на Технически университет – София, Технически университет – Варна и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе. Тази година журито в Ротердам ще срещне идеите за иновации в транспорта на още един български отбор – този на Русенски университет „Ангел Кънчев“. “Ентусиазмът на новите участници в Shell Eco-marathon Европа свидетелства за нарастващата популярност на състезанието сред младите български инженери и тяхната загриженост за бъдещото на енергията и транспорта. Shell България ще продължава да насърчава този успешен модел на сътрудничество между бизнеса и академичната общност с цел развитието на млади таланти и предоставянето на устойчиви решения в мобилността“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Дебютантите за 2014 г. ще се състезават с електромобил, задвижван от електрическа батерия и соларен панел в категория „Прототипи“. Студентите от Русе са силно амбицирани да представят достойно страната ни на финалите, като за целта ще използват усъвършенствани технологии в конструирането на формата и окачването на колата, които подобряват аеродинамиката и намаляват разхода на енергия.

Отборът на ТУ-София ще участва в надпреварата за седма поредна година. На финалите през 2013 г. те пожънаха огромен успех и се наредиха на второ място в Европа по икономия на гориво, изминавайки 83 км с 1 кВтч енергия. Тази година екипът на Техническия университет ще се състезава с електромобил с водородна горивна клетка и изцяло нова концепция за дизайна. Целта на ветераните е да постигнат по-добра аеродинамика и по-икономично придвижване.

Месеци на усилена работа предстоят и за учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров” – гр. Чепеларе. На финалите в Ротердам през май 2014 г. те отново ще премерят сили сред прототипите с електромобил, задвижван от соларен панел и електрическа (plug-in) батерия, но с подобрени характеристики за постигане на оптимална ефективност. Екипът на град Чепеларе вече има нов капитан след като миналогодишният им съветник – Тодор Михайлов, реши да продължи научната си дейност в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Към настоящия момент Тодор консултира новите участници в Shell Eco-marathon Европа относно цялостната конструкция на автомобила и техниките за по-добра аеродинамика. Паралелно с това, той не изоставя и ученическия екип от Чепеларе. Неговият личен пример е доказателство за приемствеността между българските отбори в надпреварата. Макар че студентите и учениците се състезават в една и съща категория и са преки конкуренти помежду си, те с желание обменят опит и идеи в конструирането на своите автомобили.

За Тодор Михайлов сплотеният екип е сред най-ценните принципи на състезанието: „Shell Eco-marathon е арена, която ни събира с една и съща цел всяка година - не толкова да се състезаваме помежду си, колкото да обменяме и да черпим опит едни от други в името на една обща кауза - да променим света към по-добро.“

Отборът на Технически университет – Варна, който поради финансови причини миналата година не успя да се яви на финалите на Shell Eco-marathon в Ротердам, днес е по-амбициран от всякога да завоюва добри позиции. Студентите се подготвят за участие в състезанието, като активно работят върху подобрения по технологията на своя електромобил.

През май 2014 г. Ротердам отново ще се превърне в арена на иновативните идеи за икономия на гориво на над 3000 студенти от 26 европейски страни. Студентите ще се изправят пред едно допълнително предизвикателство тази година - промяната в траекторията на градската писта. Тя изисква усъвършенстване на стратегията за управление на автомобила с цел икономия на гориво. Погледът на цяла Европа е насочен към Ротердам, където за пореден път бъдещите лидери в инженерните науки ще предложат своите решения за посрещане на предизвикателствата пред енергията и транспорта.

За Shell Eco-marathon Европа
Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти в света, което се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво. Shell Eco-marathon осигурява и уникална възможност за обмяна на опит между тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon демонстрира нагледно ангажимента на Shell да подпомогне света в посрещането на нарастващите енергийни нужди, работейки съвместно с партньори и студенти от цял свят.

Тридесетото издание на Shell Eco-marathon Европа ще се състои от 15-18 май 2014 г., за трети пореден път в Ротердам, Холандия. Мястото предлага редица предизвикателства, за да вдъхнови всички европейци, които се интересуват от проблема за бъдещето на енергията и как технологиите могат да задоволят нарастващите потребности на човечеството.

Shell Eco-marathon е глобална инициатива с отделни събития в САЩ и Азия: Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка ще се проведе от 29 март до 1 април в Хюстън, САЩ; Shell Eco-marathon Азия - от 04 до 07 юли в Куала Лумпур, Малайзия.

За Royal Dutch Shell plc
Royal Dutch Shell plc е регистрирана в Англия и Уелс, със седалище на управление в Хага и акциите и се търгуват на фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. В над 80 страни в света компаниите Shell развиват дейности като проучване и добив на нефт и газ; производство и търговия с втечнен природен газ (LNG) и синтетичен дизел от природен газ (GTL); производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и проекти за възобновяеми енергийни източници.
Научете повече на: www.shell.com.

За Контакти:

Toni Stoykova
toni.stoykova@amic.bg
+359 892 256 188

Източник: www.amic.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5436