СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Образование

25 Февруари 14, 12:15 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Успешни мениджъри запознаха студенти с добри практики за кариерно развитие на бизнес форум MySuccess.bg in Education
Мениджъри от топ компании в България споделиха съвети със студентите за професионална реализация и кариерно развитие по време на четвъртото издание на MySuccess.bg in Education. В бизнес форума, организиран от списание ENTERPRISE, участваха студенти от 3 и 4 курс и магистри от различни университети в страната.

Утвърдени представители от водещи компании разкриха ключови компетенции, които трябва да притежава един успешен мениджър. Те обърнаха внимание на нуждата от постоянно обучение и усъвършенстване на уменията чрез допълнителни курсове.

Според управляващия директор на LG Electronics България Иван Иванов, обучението не е временен проект, а успехът се дължи на постоянно надграждане, запознаване и следване на съвременните тенденции и на заобикалящата бизнес среда. За него добрият професионалист трябва да бъде гъвкав, да постига бързи резултати, да ги поддържа и „да има история, която да покаже, че този човек има и бъдеще“. Иван Иванов препоръча на студентите да не очакват, а да бъдат активни, да търсят и искат това, което им се полага. Той сподели с бъдещите специалисти няколко ключови съвети, които да им бъдат полезни за професионалната реализация:
• Въоръжете се с много базови знания. Човек трябва да има широка платформа от познания, това може само да помогне и да ви направи по-силни в борбата с конкурентите.
• Участвайте във всичко, което може да ви донесе умения и опит. Това може да ви даде добри идеи, които можете да приложите в своята компания.
• Работете, докато учите – дали върху себе си, дали в някоя компания, готова да загуби малко пари, за да ви даде шанс. Компаниите са наясно, че има над 50% шанс новият служител да сгреши, но това не е грях. Големите бизнеси имат механизмите да преодоляват грешките. Сега е времето да експериментирате, защото имате свежо и разчупено мислене!
• Интересувайте се от начина, по който работят компаниите, как се грижат и оценяват служителите си.
• Правете промени. Започнете от себе си!
• Максимата „аз знам, че нищо не знам“ не е вярна – информацията и знанията стават все повече и все по-достъпни. Хората са въоръжени с много знания, ако не те, то техните близки, колеги, Гугъл…
• Погрижете се за тялото си, то ви дава силата. Дългото седене в офиса изнервя, отразява се на всеки – затова спортувайте поне два пъти седмично!
Васил Стрелков, ръководител „Контрол и планиране“ в Аурубис България, представи характеристика на типа експерти, от които се нуждае бизнесът. Той подчерта, че в големите фирми с традиции има проблем със закостенялото мислене и неефективността, което води до нуждата от млади хора със свежи и иновативни идеи. Според него, за да бъдат успешни, мениджърите трябва да се ръководят от максимата: „Не вземайте решения, докато сте ядосани и не правете обещания, докато сте щастливи!“.

Студентите получиха полезни съвети за кариерно развитие и от Ангел Иванов, мениджър в Hewlett-Packard Global Delivery Center. Като пример за изграждане на успешна мениджърска кариера, той разказа историята на HP, която от “гаражна“ компания се утвърждава като глобален технологичен гигант. Ангел Иванов сподели 11-те „гаражни“ правила, благодарение на които основателите на компанията Бил Хюлет и Дейв Пакард успяват да осъществят своите бизнес идеи и да ги превърнат в добър пример за световните корпорации:
1. Вие можете да променяте света. Ние като индивиди сме надарени с уникалната способност да влияем на средата около нас.
2. Работете бързо и с всички инструменти, от които имате нужда, защото компаниите не толерират „скатавки“.
3. Знайте кога да работите сами, и кога в екип. Навсякъде се търси способност за съвместна работа, но понякога сами можем да свършим работата си по-добре.
4. Споделяйте идеите си и имайте доверие на хората около себе си! Има по-умни и можещи хора около вас, възползвайте се от това!
5. Без политика. Без бюрокрация. В една компания няма място за политики и интриги.
6. Вашият клиент определя какво е добре свършена работа, а не вашият шеф!
7. Радикалните идеи не винаги са лоши идеи. Само трябва да изчакате правилния момент за техния позитивен прочит.
8. Не разчитайте на установени, документирани начини за извършване на дадена работа. Старайте се да разчупите статуквото – бизнесът цени това.
9. Създавайте нещо всеки ден и търсете смисъла – и в работата, и в личния живот. Ако влагате енергия, това има и възвръщаемост.
10. Повярвайте, че заедно сме способни на всичко.
11. Бъдете иновативни в работата и идеите си.
Правилата, довели до световния успех на HP, са актуални и днес и могат да бъдат полезни както за млади предприемачи, които искат да развиват собствен бизнес, така и за професионална реализация в големите компании.

По време на MySuccess.bg in Education студентите се запознаха с едногодишната менторска програма за бизнес умения и мениджмънт MySuccess Инкубатор. Тя е разработена от списание ENTERPRISE и CISCO Business Institute и цели да подпомогне професионалното развитие на завършващите студенти като ги подготви за работа в реална бизнес среда и развие у тях ключови мениджърски умения.

Официални спонсори на MySuccess.bg in Education 2014 са Hewlett-Packard Global Delivery Center и Аурубис България.

Комуникационна агенция PRoWay