Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Събития

Вземи в gLOG
28 Февруари 14, 11:45 / Автор: Интер Експо Център - София
Шанс за реализация и повече знания дават „Аз, инженерът“ и Space Apps Challenge
Водещи технологични компании от страната ще се срещнат с младите специалисти в бранша, студенти и гимназисти, като ги запознаят с дейността си
Тази година за първи път ще се проведе едно ново предизвикателство пред младите специалисти в инженерния бранш – младежки кариерен форум „Аз, инженерът“. На 5 март 2014 г. в Интер Експо Център – София това вълнуващо изживяване ще покаже на младите, че НАУКА и ИНОВАЦИИ се случват и тук, а ВЪЗМОЖНОСТИТЕ за професионална реализация са много. Водещи технологични компании от страната ще се срещнат с младите специалисти в бранша, студенти и гимназисти, като ги запознаят с дейността си чрез презентации и ги привлекат за участие в дискусии и щандове-работилници.
Един от лекторите на дебюта на младежката инициатива „Аз, инженерът“ ще бъде д-р Милена Крумова, ръководител на Space Apps Challenge - България. Международното технологично състезание на НАСА е състезание за масово сътрудничество за разработване на иновативни технологични решения с отворен код в решаването на глобални проблеми засягащи живота на планетата Земя и Космоса. За предизвикателствата пред българския отбор, какво да очакваме през 2014 г. и участието й на „Аз, инженерът“, разговаряме с д-р Крумова.

Разкажете малко повече за международното състезание International Space Apps Challenge – откога България е част от него?
През 2014 година, на 12-13 Април, България ще участва за втора поредна година в International Space Apps Challenge, което се ръководи от НАСА. Space Apps Challenge ще се проведе за трета година в различни градове от всички континенти по целия свят. Space Apps Challenge дава възможност и насърчава иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми. Постиженията на българските екипи на състезанието през миналата 2013г. са повече от впечатляващи. От участвалите 44 държави в света и 83 града, София - България се подреди на 4-то място след Ню Йорк - САЩ, Сантяго – Чили, и Торонто – Канада. Сред класираните три разработки на националния кръг бяха проектите ChicksBook, GhOST и MoonVilli. На световните финали българското решение ChicksBook е сред глобалните шест финалисти от 770 разработени проекта.

Какво да очакваме от събитието през тази година?
Страхотно е, че тази година одобрените градове за състезанието Space Apps Challenge в България са София и Бургас. И тази година ще могат да участват екипи и от цялата страна чрез виртуално участие. Състезанието се провежда в стил „хакатон“ в рамките на 48 часа на 12-13 Април 2014г. България ще се състезава на глобалните финали с 4-те най-добри разработки - най-добрите две решения на състезанието в София и най-добрите две решения в Бургас. Предизвикателствата за решаване през 2014 г. ще попадат в една от категориите роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди и ще бъдат в контекст на областите образование и данни. Очакваме регистрацията за участие да бъде отворена в началото на март, а предизвикателствата да бъдат публикувани на 12 март, когато всеки екип ще може да започне да разработва идеи за решаването им. През 2014 година очакванията от българските екипи са още по-големи. Мотивацията на българските екипи е висока и до голяма степен е резултат може би и от постиженията на България от миналата година. Мотивация за повечето участници е и възможността да имат принос в решаването на значими проблеми, засягащи живота на планетата Земя и Космоса, както и възможността да си сътрудничат с екипи от целия свят. Технически университет – София е домакин на състезанието за София. Природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“ е домакин на състезанието в Бургас. Повече информация участниците могат да проучват на сайта на състезанието за България, на фейсбук страницата и на основната страницата на състезанието Space Apps Challenge.

Вие сте един от лекторите на първото по рода си младежко преживяване „Аз, инженерът“. С какво ще провокирате интересът на тази млада аудитория?
Радвам се, че ще участвам в „Аз, инженерът“. Благодаря за поканата! Прекрасно е, че днес младите хора имат възможност за участие в инициативи като „Аз, инженерът“, където могат да творят, да разработват интересни изобретения и да създават приятелства, както и да научават нови неща. Участието на младите хора в инициативи като „Аз, инженерът“ до голяма степен се определя, както от самите тях – подготовката им, целите и мечтите им, така и от техните приятели, с които могат да формират екипи. Младите хора не мислят “на езика” на технологиите, те мислят “на езика” на взаимодействията, компютрите, мобилните телефони и WEB са като пътища за тях. Според мен, включването на иновативните технологиите и уеб 2.0 в една или друга форма в инициативите, в които могат да участват са предизвикателство и провокация за тях.

За Контакти:media@iec.bg

Източник: www.iec.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4493