Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Изкуство

Вземи в gLOG
07 Март 14, 12:33 / Автор: AMI Communications
Черно-бели идеи в ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА от днес до 22-ри март
Художниците от Македония Зоран Мише и Горан Тричковски избраха ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА, за да споделят своите графични идеи от последната година. Новите творби на двамата графици бяха показани за първи път пред Софийска публика вчера, 6-ти март, и ще останат в галерията две седмици.
ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА събра двамата македонци със скулптора Николай Йотов, селектирайки негови творби в мрамор, които влизат в елегантен диалог с графиката. И тримата автори са завършили Националната художествена академия в София.
Изложбата откри известният български график Стефан Божков в присъствието на културното аташе на Македония. „Тази изложба е за ценители“, подчерта още в началото на изказването си Стефан Божков и допълни: „Черното и бялото са много по-богати цветове, отколкото се предполага и тази изложба доказва това. Уникално е как толкова млади автори могат да представят толкова зрели творби.“ Културното аташе на Македония, Васко Шутаров, сподели, че познава графиците отдавна и следи тяхното развитие. „Смело мога да кажа, че напредъкът им е впечатляващ“ каза той в разговор с галериста Даниел Мирчев. Специален гост на скулптора Николай Йотов бе писателят Стефан Цанев, който поздрави автора за смелите решения в мрамор, представени за първи път пред българска публика.
Зоран Мише има зад гърба си десетки изложби в България и не едно участие в международни арт издания – в Италия, Австрия, Турция, Швеция, Швейцария, и разбира се, в Македония. Два пъти е носител на наградата „Млад автор“ от националното годишно биенале на графиката.
Горан Тричковски също е излагал свои творби в десетки изложби на територията на България и в родната си Македония. Участва със свои призведения в международни изложби в Австрия, Италия и Сърбия. През 2011 година печели наградата за млад автор на конкурса „Св. Св. Кирил и Методий“.
Николай Йотов има редица участия в национални общи изложби като Общата художествена изложба в Балчик и Националната изложба Скулптура в София. Участва в международни симпозиуми в Турция, Корея, Франция, Италия, Австрия и много други страни. Награден е с отличие от ARTIADE в Атина и с първа награда на St.Piere de Chartreuse, Франция. Творба на Николай е част и от първата за тази година селекция на Червената точка. Името й е Майчинство, изработена в традиционния за галерията материал дърво.
Галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА откри врати през септември миналата година и вече може да се похвали с пет изложби в кратката си история. Нетрадиционна по своя замисъл спрямо стандартните галерии, ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА има за цел да се превърне в активен посредник между архитектурния и вътрешен дизайнер и скулптора-художник. Галерията селектира и предлага предимно скулптури от дърво, вярвайки че дървото е естествена част и естетически завършек от модерния български интериор. Настоящата изложба е отбивка от концепцията, която допълнително обогатява предложенията й за допълване на офиса и дома. Черно-бялата експозиция може да бъде разгледана до 22 март 2014 г. Намира се в безистена на улица Дякон Игнатий 19, до площад Славейков.

ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА
ул. Дякон Игнатий 19, София, 1000
+359 885 825 430; +359 888 679 667
office@chervenatatochka.bg
www.chervenatatochka.bg
За Контакти:Toni Stoykova
toni.stoykova@amic.bg
+359 892 256 188

Източник: www.amic.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.124