Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Обучения

Вземи в gLOG
24 Март 14, 13:42 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Швейцарска програма ще обучава студентите ни как да стартират успешно бизнес
Нов подход за насърчаване на предприемаческо мислене в университетите въвежда CEED България в партньорство с две швейцарски обучителни организации
Българските студенти ще имат възможност да развиват бизнес умения и предприемачески дух още в университета. Специално разработена програма от шест модула ще бъде тествана в университетска среда още тази година.

Инициативата е на CEED България чрез проект „Българо-швейцарска преприемаческа екосистема” (Swiss-Bulgarian Entrepreneurship Ecosystem Activity), който се осъществява в партньорство с Института по предприемачество (SIFE) в град Хур и Startup@UZH към Университета в Цюрих, подпомогнат от Бългато-швейцарска програма за сътрудничество чрез Фонд за партньорство и експертна помощ. Подробности за проекта представиха на пресконференция Николай Ярмов, изпълнителен директор на CEED България, Надежда Ташева, експерт по проекта, и швейцарският партньор Себастиан Фрю, преподавател в Институт за развитие на предприемачеството SIFE.

Обучение за обучители
Първият етап от проекта бе обучение за ментори, което се проведе на 19-20 март от Себастиан Фрю, обучител към SIFE. Двудневното обучение представи програма по предприемачество, специално разработена от швейцарския партньор, която се състои от шест модула. Те обхващат области като креативност, създаване на успешен бизнес модел, връзки с клиента, маркетинг, финанси и презентиране пред инвеститори. Себастиан Фрю сподели с българските ментори ценен опит, препоръки и добри практики. „Смятам, че тази програма може да промени образованието, бизнеса и мисленето на хората. Много е важно младите да знаят как да започнат своята кариера и този проект е именно за това. В Швейцария стартъп-предприемачеството е много разпространено, защото младите хора искат да поемат нещата в свои ръце, да създадат свой бизнес и да допринесат за положителна промяна”, посочи Себастиан Фрю на пресконференцията за представяне на проекта. Той подчерта колко е важно предприемаческото мислене, защото именно хората с идеи са двигателят на обществото.

Състезание за генериране на бизнес идеи
Следваща стъпка по проекта е организирането на две 48-часови състезания за над 60 студента от Габрово и Бургас. Целта е да се създадат успешни екипи и добри идеи с потенциал за развитие. Най-добрите екипи в последствие ще преминат през три-месечната квалификационна програма по предприемачество, разработена от швейцарския институт. Надя Ташева, експерт по проекта, изрази своята увереност, че в състезанията ще се включат мотивирани студенти, които ще вземат активно участие, като очакванията са след завършване на програмата в България да бъдат стартирани поне 5-6 нови бизнеса от млади хора.

„Цел на проекта е да допринесе за въвеждането на един по-съвременен подход на обучение в образователната ни системата, да бъдат провокирани иновативните идеи, да се достигне до студентите и до преподавателите", сподели Николай Ярмов, ръководител на проекта. „Обучителната ни система е остаряла и неефективна и това се отразява и на икономиката ни. Учебните програми трябва да бъдат модернизирани и в тях да бъдат заложени повече практически курсове”, добави той.

Проектът полага основите на партньорствo в областта на предприемачеството между България и Швейцария и ще доведе до по-успешното развитие на един напълно нов подход към предприемаческата култура и обученията на университетско ниво в България. Това ще бъде предпоставка за създаване на трансгранична мрежа за предприемаческо партньорство сред студентите.

Фондация „Център за предприемачество и управленско развитие – България” (CEED България) е с над осем години опит в сферата на обученията и насърчаването на предприемаческия дух в страната. Организацията има широка мрежа от ментори и предприемачи в страната и в чужбина и над 12 офиса разположени в цял свят.


За допълнителна информация:
Надя Ташева
Ръководител проекти
CEED – България
Tel.: +359 2 819 43 43
Mobile: + 359 889 851 757
E-mail: ntasheva@ceed-bulgaria.org

За медийни запитвания:
Диляна Калинова
PR Assistant
PRoWay Communications Agency
Mob: + 359 (879) 646 647
E-mail: d.kalinova@proway.bg



Източник:

Комуникационна агенция PRoWay



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5261