Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Спорт

02 Април 14, 14:36 / Автор: Crossroads Bulgaria
Национален шампионат по кърлинг се провежда в столицата
Състезанията ще продължат през целия ден на 05 април и ще завършат със свободни обучения за привържениците на зимния спорт
Първият кръг от Националния шампионат по кърлинг ще се проведе на 05 април в София. Зимният дворец на спорта в Студентски град ще бъде домакин на тазгодишното издание на шампионата. Състезанията ще продължат през целия ден, като между 08:00 и 12:00 ч. и между 14:00 и 16:00 ч. ще се изиграят четири срещи на отборите Левски, Ситара, София Център и ЦСКА. Програмата на събитието включва още: игра за хора с увреждания, която ще се проведе между 12:00 и 14:00 ч. и свободно обучение по кърлинг в края на деня (от 18:00 до 20:00 ч.).

“Кърлингът все още не е много популярен в България и за много хора той е “странен” спорт, тъй като не знаят почти нищо за него. За някои е скучен, защото на пръв поглед не изисква особени физически усилия и изглежда твърде лесен. Истината е, че това важи само за хора с добра физическа и двигателна култура - т.е. такива, които са практикували други спортове. Комбинацията от физическа координация и стратегическо мислене е това, което прави кърлинга интересен”, коментира Николай Рунтов, президент на Българската кърлинг федерация и организатор на шампионата. Той уточни, че свободната тренировка в 18:00 ч. е отворена за всеки желаещ да усети лично удоволствието от отборния зимен спорт.

Кърлингът е официално обявен за олимпийски спорт по време на Зимните олимпийски игри през 1998 година. Играе се от два отбора с по четирима участници. Обикновено един мач се състои от десет „енда“ и трае средно два часа. Всеки играч има по два камъка на енд, като при плъзгането им по леда се редуват участниците от всеки отбор. Един от играчите “хвърля” камъка към другия край на пистата, а други двама го направляват, докато достигне желаната позиция. Това става с помощта на четки /метлички/, с които играчите чистят леда пред камъка, за да ускорят движението му и да го насочат в правилната траектория.

Счита се, че кърлингът е измислен в късно-средновековна Шотландия. Днес играта е най-популярна в Канада, където я пренасят шотландски емигранти. В наши дни кърлинг се играе из цяла Европа, като през последните години намира все повече привърженици и в България.

Повече за кърлинга:
Българска кърлинг федерация
Уикипедия

Събитието във Facebook
Програма на състезанието в сайта на БКФ
За Контакти:press@crossroadsbulgaria.com

Източник: crossroadsbulgaria.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1031