Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Технологии

Вземи в gLOG
02 Април 14, 14:44 / Автор: PR Point / Cohn & Wolfe
Слънчеви лъчи с едно щракване на ключа
Ако сте в болница, работите в офис или пътувате за работа всеки ден, вие ще бъдете от първите, които ще се възползват от технологията COELUX, чрез която слънчевото небе е винаги и навсякъде над вас! Проектът е сред дванайсетте иновативни технологии, отличени на Innovation Convention през март 2014 г. в Брюксел и се очаква да завземе значима част от световния пазар на осветителни изделия на обща стойност 58 милиарда евро. Чрез обединяване на най-новите енергоспестяващи LED-технологии със сложна оптична конструкция, основана на нанотехнологии, получаваме високотехнологична прозоречна система. В резултат, COELUX не само има потенциала да стане революционизираща иновация в съвременната индустрия на осветлението и дизайна, но и да допринесе за добруването на хората в Европа и отвъд нея.
Представете си какво е да сте в стая без прозорци и да усещате слънчевите лъчи върху лицето си. Това уникално преживяване вече е възможно благодарение на проекта COELUX, подкрепен от ЕС. Чрез симулация на разпръскването и предаването на естествена светлина в затворено помещение се постигат физичните и оптичните ефекти на слънчева светлина, преминаваща през атмосферата. Доказано е, че това явление има положителен ефект, като увеличава чувството за комфорт в затворена и подземна среда.
Чрез обединяване на най-новите енергоспестяващи LED-технологии със сложна оптична конструкция, основана на нанотехнологии, получаваме високотехнологична прозоречна система. В резултат, COELUX не само има потенциала да стане революционизираща иновация в съвременната индустрия на осветлението и дизайна, но и да допринесе за добруването на хората в Европа и отвъд нея.
„С COELUX можете да се радвате на слънчевото небе винаги и навсякъде!” – каза проф. Пауло Ди Трапани, координатор на проекта и физик в Университета на Инсубрия в Комо, Италия, чиито изследвания през последните десет години са водени от желанието да бъде пресъздадена естествената светлина. „Положителните въздействия на COELUX са трудни за описване, както е трудно да опишем мириса на един парфюм или оттенъка на тропическото слънце. Те са резултат от усещането за безкрайно пространство, което се създава чрез тази технология. Имаме данни, събрани в процеса на работата, които сочат, че дори на хора с клаустрофобия им е спокойно и добре, когато им свети COELUX, макар че са престояли определено време в стая без прозорци.” Технологията е собственост на CoeLux Srl - дъщерната организация на Университета в Инсубрия.
Все по-голямо осъзнаване на влиянието на светлината върху здравето и самочувствието
ООН обяви 2015 г. за Международна година на светлината с цел хората по света да осъзнаят по-добре как светлината може да има положително въздействие върху нашето здраве и настроение. Топлата, изкуствена, пряка слънчева светлина осветява и очертава предметите, правейки домашните и публичните пространства по-привлекателни и приканващи. Играта на светлосенките придава на предметите обем и форма и променя начина, по който хората реагират на и взаимодействат със своята среда.
Технологията COELUX ще бъде от полза за всеки, който не получава достатъчно слънчева светлина. Тя е предназначена по начало за индустрията на здравеопазването, но може да бъде приложена и в най-различни среди като жилища под наем, хотелиерство, музейно дело, летища, подземен транспорт, балнеолечение, спортни центрове, кина, офиси и заводи. Хората, живеещи или работещи в подземни пространства, защото не достига площ, или защото така се справят с екстремния климат – примерно в Канада или в Обединените Арабски емирства, ще спечелят много от тази технология. Същото важи и за хора от страни, далечни от Екватора и близо до Арктика и Антарктика, до които естествената светлина не достига през дълги периоди всяка година.

Как работи COELUX

COELUX съчетава три основни елемента:
• Последната дума на LED-технологиите за възпроизвеждане на светлинния спектър;
• Сложна оптична конструкция, създаваща усещане да дистанция между „човека”, „слънцето” и „небето”;
• Наноструктурирани материали в слой от няколко милиметра, които пресъздават целия процес на Релеево разсейване, което се получава в атмосферата.

Тези елементи са съчетани във високотехнологична прозоречна система, предлагаща широка гама от възможности за вътрешно-архитектурен дизайн. COELUX има опции за три светлинни режима: „северно-европейски”, „средиземноморски” и „тропически”.
Видео на: www.coelux.com

Развитие и комерсиализация на продукта

Изследователският проект COELUX е получил 2,5 милиона евро от ЕС по Седма рамкова програма. Проф. Ди Трапани твърди: „Европейското финансиране ни позволи да инвестираме в изследователска и развойна дейност и да покрием демонстрационните разходи. Тази помощ беше безценна при убеждаването на други инвеститори да се включат и да ни подкрепят. Ние призоваваме други научни звена да се обръщат към ЕС, защото това разкрива нови възможности.”

Технологията COELUX ще бъде готова да излезе на пазара към края на 2014 г. Тя ще бъде важна бизнес възможност за партньорите на проекта и мрежата европейски предприятия, въвлечени в нейното производство, демонстрация и внедряване. Световният светлинен пазар се оценява на около 58 милиарда евро – и тази революционна иновация е на добра позиция да вземе част от пазара, като засили конкурентоспособността на Европа и създаде работни места, с което още повече ще подобри благосъстоянието на европейските граждани.

Майкъл Дженингс, говорител на Еврокомисаря за Научни изследвания и иновации Мойра Гейгън-Куин, каза: „Нанотехнолоагията развива и дори революционизира много области от живота ни – енергетика, транспорт, медицина, безопасност на храните, здраве и добро самочувствие. COELUX е забележителен пример как една обикновена, но трудно осъществима идея – пресъздаването на слънчевата светлина – става реалност. Очевидно тя има огромен потенциал за промяна в живота на хората”.

За Контакти:info@prpoint.bg
+359 2 943 78 04

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4798