Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Изкуство

Вземи в gLOG
02 Април 14, 14:53 / Автор: Людмила Колева
„Легенда за коня” – първа самостоятелна изложба на Людмила Колева
Първата самостоятелна изложба на авторката Людмила Колева, представлява уникално пътешествие във времето и симовликата, в отношение с многомерната колритност и въздействие на образа на Коня. Форматът 10/3 представя 10 постера и 3 скулптори – папие маше. Откриването ще бъде на 03-ти април (сряда), от 18.00ч, в BAR UP (ул. „Неофит Рилски” 55).

Историята
... В историята цивилизацията, конят присиства още в праистрическото изкуство.
По-ксъно бил свързван с царството на мъртвите, а в елинската епоха, започнал
да се почита като символ на слънцето ...
... Според историческите извори по Конят е опитомен по нашите земи и в териториите
около Черно Море през четвърто хилядолетие преди Новата ера. Бил е използван,
както за теглене на коли и колестници, така и за езда, а по късно и във военни походи.
... Някои от известните наши траколози смятат, че легендите за кентаврите са породени
от първите контакти на древните елини с тракийските конници...
В представените платна намираме както колорита на различни епохи, така и свързаните с тях симоволи, които носи конят, като олицетоврение на Природата във всички нейни аспекти – като външна сила, така и като лична- пресонална сила, заложена във всеки човек. Пътуваме през времето чрез символите на Виталната енергия, която осигурява основните материални потребности, победата в войната, контролът, към Божествения символ на Слънцето, красотата, интелектът и благородството.Според Карл Юнг, конят представлява овладяната природна сила от човека в неговият вътрешен свят, но също така проследяваме и как това се случва по време на цели епохи и различни цивилизации, залегнали в основата на нашият съвременен свят.

Изложбата „Легенда за Коня” представлява своеобразен поглед през личността на авторката към различните аспекти на преживяване и реализация на тази “мистична сила”.Форматът на изложбата - платно и склуптура е специално избран, за да се наблегне на преходността в значението и символиката и тяхната зависимост от времето и нравите на човека. Осмислено е и “възраждането” в нова форма на хартията – скулптура, папие маше и преосмислянето й в материя - символ на самият живот.
Скулпорите на “Кентавреси”, представляват както овлдяната природна енергия на човека, така и своебразно освобождаване на женската енергия, творческото начало в човека. След това вече, настъпва и облагородяването на самият символ, който се насища със съзнателната енергия на едно по-високо естетическо ниво.След много съвместни изложби, модни колекции и детски шоута, тук за първи път виждаме автората в изцяко самостоятелна изложба в изящния изказ на скулптурата и живописта

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.172