Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

Вземи в gLOG
18 Юни 14, 10:36 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Интеграцията може да бъде подпомагана от МВР, но институцията не трябва да бъде с водеща роля
Това заяви Кирил Арнаутски, началник на отдел в Дирекция „Миграция“ към МВР, по време на национален форум „Имигрантските общности в Република България“
Представители на имигрантските общности у нас и експерти от държавните институции дискутираха правата на гражданите на трети страни в рамките на национален форум „Имигрантските общности в Република България“. Форумът е част от дейностите по проект “Национална информационна кампания за правата на имигрантите и по-доброто им възприемане от българското общество”.

По време на форума имигранти от Тунис, Молдова, Русия и Афганистан се запознаха с основните си права в областта на здравеопазването и образованието, както и с условията за продължително пребиваване на граждани на трети страни в Република България. Заедно с експерти от Министерство на вътрешните работи и Министерство на здравеопазването те дискутираха казуси с реални проблеми на имигрантите в страната ни и обсъдиха нуждата от по-достъпна информация и координация между различните институционални звена.

На какво ниво трябва да се координира интеграционния процес?

Несъмнено интеграцията е двустранен процес и за да бъде успешен, трябва да има огромно желание и от двете страни – имигрантите и приемащото общество. Но на първо място, този процес изисква единна политика, активното участие на гражданите и институциите, както на национално, така и на местно ниво. „Интеграцията може да бъде подпомагана от Министерство на вътрешните работи и интеграционните звена, но те не трябва да имат водещата роля“, коментира Кирил Арнаутски, началник на отдел в Дирекция „Миграция“ към МВР. „Може би трябва да има комисия към Министерски съвет“, допълни той. Според него комисията трябва да решава важните въпроси, свързани с имигрантите, заедно с всички институции на национално и местно ниво, както и с неправителствени организации. Така интеграцията ще се координира от един орган, който включва в себе си всички заинтересовани страни, а това може да улесни цялостния процес.

По-кратък процес за получаване на документи от бесарабските българи в Украйна

В отговор на запитване за улесняване на процедурата за получаване на документи за престой от бесарабските българи в Украйна, Кирил Арнаутски обяви, че са предприети стъпки за скъсяване на процеса, предвид ситуацията там. Той припомни, че като цяло този процес е по-кратък и улеснен за гражданите на чужди държави, които имат български произход.

Създаване на общ имиграционен център
В рамките на форума, представители на имигрантските общности у нас изразиха желание за създаването на имиграционен център. Центърът ще обединява всички имигранти, ще улеснява комуникацията между тях и споделянето на информация.

За проекта
Проект “Национална информационна кампания за правата на имигрантите и по-доброто им възприемане от българското общество” се изпълнява от Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център ЕООД и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейски фонд за интеграция на граждани на трети страни. Общата стойност на проекта е 79 967,47 лева и се изпълнява за период от 5 месеца. Основната му цел е да информира за правата на имигрантите у нас чрез провеждане на мащабна кампания и да спомогне за по-добрата им интеграция.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център” ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.



Източник:

Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.9888