Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Събития

Вземи в gLOG
21 Януари 15, 17:15 / Автор: Виа Експо
Международната асоциация за комуникации относно риска и кризите ще популяризира своята дейност чрез участието си в „Save the Life” 2015
За първи път темата за природните бедствия и промишлени аварии в България влиза във формат „конференция и изложение“. „Save the Life” се организира от Виа Експо от 11-ти до 13-ти март 2015 г., София, в рамките на ежегодния Екофорум за Югоизточна Европа.
Какви са съвременните технологии за превенция и за адекватна реакция, прилагането на които значително намалява човешките, социалните, икономическите и природни щети и загуби­? Как климатичните промени влияят върху инфраструктурата на населените места, каква е ролята на застрахователните инструменти, как да се подобри подготовката на гражданите в случаи на извънредни ситуации - това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани. Целта на Виа Експо е да представи един всеобхватен и реалистичен поглед върху проблемите и възможните решения на местно и регионално ниво, да провокира активност от страна на бизнеса и институциите. В конферентната програма ще вземат участие лектори от България, Великобритания, Германия, Италия, Швейцария и Япония.

В интервю г-н Херберт Кох, основател на Международната асоциация за комуникации относно риска и кризите и редактор на списанието „Risk and Crisis Communication“, ще разкаже за дейността на Асоциацията и за фокуса на своята презентация. Г-н Кох има висше образование по икономика и право, следва в Университетите в Цюрих, Залцбург и Ню Йорк. Преподава в различни учебни заведения и е лектор в редица международни конференции. Чрез участието си в „Save the Life” той вижда добра възможност за стартиране на партньорства с местни организации.

ИНТЕРВЮ

● Г-н Кох, Вие сте лектор в конференцията и фокусът на Вашата презентация е „Устойчивост на гражданите“ - как можем да се подготвим на индивидуално ниво за бедствия и производствени аварии?

Нивото на подготовка зависи от много аспекти на личностното развитие: психическо, физическо, информираност, мотивация, способност за оценка, подготвеност и организационен капацитет. Личност, която притежава тези качества, ще бъде по-устойчив гражданин.

Ще дам един пример как подготвеността и правилната организация могат да засилят издръжливостта. При семейството е препоръчително да се осъществи общ контакт при извънредни ситуации извън дома. При нейното възникване е възможно всеки отделен човек от семейството да е на различно място. Поради естеството на събитията завръщането вкъщи не е възможен вариант. Тогава всички членове на семейството могат да влязат във връзка през уговорения в случай на извънредна ситуация контакт. По този начин те си осигуряват възможността да обменят информация, да анализират ситуацията и да взимат правилните решения. Дали това ще работи в реални условия зависи от фактори, които аз наричам организационни. Избрали ли са те правилния контакт при извънредна ситуация и могат ли да го достигнат? Ще представя много отговори на подобни въпроси по време на моята презентация.

● Каква е ролята на комуникацията в рискови и кризисни ситуации? Може ли да дадете няколко примера от реалния живот?

Комуникацията играе ключова роля при управление на риска и кризите. Нека първо да разгледаме рисковете. Управлението на риска се занимава с установяване на новите рискове, анализ на известните рискове, информиране на всички играчи и групи лица относно рисковете, доколкото е възможно, и ограничаване на рисковия потенциал в останалите случаи.
Всичко това изисква комуникация. Това се отнася до дефиниране на правилния източник и получател, подходящите послания и инструменти и след това осъществяване на комуникацията по възможно най-добрия и всеобхватен начин.

Ще дам един пример: Международната асоциация за рискова и кризисна комуникация (ARCC) в Женева съвместно с португалската организация провежда кампания, която ще осигури по-голяма информираност на португалците за риска от земетресение. Тази кампания има за главна цел да ограничи щетите от земетресенията, като адаптира поведението на хората към рисковете.

Тук става дума за въздържане от строителство в определени райони с висок риск, за строителство с различни материали и по различен начин, а също така за осигуряване на правилно застрахователно покритие, да бъдем подготвени и да действаме както трябва, когато възникне земетресение и т.н. С помощта на нашия партньор Hill + Knowlton Strategies, агенция за връзки с обществеността, специализирана в областта на рисковата и кризисната комуникация, ние разработваме стратегии и планове, за да отправим правилните послания с правилните средства към обществото, изложено на риск.

В кризисна ситуация комуникацията може да смекчи въздействието от негативните събития. Ръководителите на групите за действие при извънредни ситуации могат да действат по-адекватно и да информират потенциалните жертви за опасностите и правилното поведение за приспособяване независимо от бързо променящите се и хаотични обстоятелства.

Друг пример: На 24 март 1999 г., на около седем километра от френския вход на тунела Монблан силен пожар, който 53 часа не може да бъде угасен, причинява смъртта на 39 души и затваряне на тунела за три години. Разследването стига до заключението, че комуникационните системи (пожарна сигнализация, камери, компютри и др.) не са функционирали правилно. Коли са влизали в тунела дори и след възникването на инцидента. Навременната информация и блокирането на входовете на тунела е могло да предотврати това. Комуникацията може да спаси животи.

● В кои държави има създадени поделения на ARCC и работите ли съвместно с организации в Югоизточна Европа? Планирате ли разширяване на Вашата мрежа?

Ние имаме национални организации в Австрия, Франция, Португалия, Швейцария и Обединеното кралство. Те просто работят по проекти в своите страни, като например оценка на рисковете от наводнения във Франция или рискове във връзка с критична инфраструктура в Обединеното кралство.

Международна асоциация за комуникации относно риска и кризите в Женева, централната структура на нашата мрежа, отговаря за дейностите в световен мащаб. Партньорството ни с Виа Експо, организаторите на "Save the Life", са нашата първа стъпка към популяризиране на организациятата ни. Ние приветстваме тази инициатива и бихме искали да осъществим контакти с институции и лица от региона на Югоизточна Европа.

● Вашата RCC академия предлага обучение. Какви хора, компании или организации участват?

RCC академията предоставя обучение само по конкретна заявка. Тя е обучила няколко групи и лица, работещи в различни сектори, в които съществува риск. Освен обучението в областта на рисковата и кризисната комуникация, тя също така е и съдействала за развитие на междукултурни умения, техники за водене на преговори и е организирала платформи за мултидисциплинарни дискусионни форуми.

През 2015 г. RCC академията има намерение да предложи редовни курсове, които ще са достъпни за лица с различен произход, но все още работим върху формата и съдържанието на тези предложения за обучение.

За повече информация: Виа Експо – www.viaexpo.com

За Контакти:За повече информация: Виа Експо – www.viaexpo.com

Източник:
http://viaexpo.com/bg/press/mezhdunarodnata-asotsiatsiya-za-komunikatsii-otnosno-riska-i-krizite-sche-populyarizira-svoyata-dejnost-chrez-uchastieto-si-v-save-the-life-2015

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4797