СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Енергетика

03 Февруари 15, 16:38 / Автор: ABB
АББ се среща с клиенти и политици на събитие в Абу Даби в навечерието на историческия околосветски полет на Solar Impulse, за да подчертае обещанието на слънчевата енергия АББ акцентира върху ангажимента си към ВЕИ в срещата на върха за бъдещето на енергията.
С разрастването на проектите за възобновяеми източници на енергия в Обединените Арабски Емирства, Световната среща на върха за енергията на бъдещето в Абу Даби бе идеалната сцена, където АББ да представи устойчивите си технологии, играещи все по-важна роля в региона.
В момента АББ изгражда подстанция за планираната 1000-мегаватова слънчева централа на Дубайското дружество за електроенергия и вода, и работи по пилотна покривна фотоволтаична централа в централата на АББ в Дубай, която да служи като модел за бъдещи покривни системи тук.

Организаторите на Световната среща на върха за енергията на бъдещето споделиха, че четиридневното събитие е дало възможност за компании като АББ, заедно с инженери, политици и други, да обсъдят нарастващото място, което иновативните и устойчиви технологии ще заемат в динамичния енергиен микс на бъдещето.
“Възобновяемата енергия се превърна от скъпоструваща алтернатива в конкурентноспособна и предпочитана енергия,” каза Султан Ахмед Ал Джабер, държавен министър на Абу Даби и главен изпълнителен директор на местната компания „Енергия на бъдещето”. “Цените на петрола вече не определят съдбата на чистата енергия.”

Всепризнат лидер в чистата енергия

АББ, чиито главен изпълнителен директор Улрих Шписхофер посети срещата на върха, е позната в региона – както и в цял свят, за приноса си към устойчивата енергия, било то в транспорта, слънчевата и вятърна енергия или технологии като задвижвания с променлива скорост, които повишават ефективността и производителността в промишлеността.

През 2014 година ангажиментът на АББ към източниците на възобновяема енергия бе възнаграден, когато компанията спечели наградата за енергия на бъдещето Zayed Future Energy, кръстена на Шейкх Зайед бин Султан ал Нахиан, покойният президент на Обединените Арабски Емирства.

В допълнение към това, АББ вече има и с иновативен и технологичен съюз със Solar Impulse, захранваният със слънчева енергия самолет, чиито пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг избраха Абу Даби като начална точка на околосветския си полет по-късно тази година, планиран да се осъществи без капка изкопаемо гориво.
“Екипът се справи невероятно успешно със задачата да ни постави на картата в областта на устойчивата енергия,” сподели Шписхофер за опитите на АББ да разшири своя отпечатък в сферата на възобновяемите източници на енергия. “Дали ще са микромрежи, слънчева енергия или вятърна – ние комбинираме възможностите си. Ние сме една от водещите компании – и целим да запазим тази своя позиция и за в бъдеще.”
На картата на устойчивата енергия

В областта на вятърната енергия АББ е сред най-големите независими доставчици на електрически компоненти и технологии, не само за свързване на вятърни ферми към електрическата мрежа, но също и за контрол и доставка на електричество през големи разстояния ефикасно и с намалени загуби на енергия.

Световната среща на върха за бъдещето на енергията даде шанс на АББ също така и да демонстрира своето потрфолио от бързи зарядни за електрически превозни средства, което компанията разгръща в Европа, Америките и Азия, включително проект в подкрепа на увеличаване наличността от зарядни по маршрути, свързващи Германия, Холандия, Дания и Швеция.

А в областта на слънчевата енергия, предложенията на АББ включват най-обширното портфолио в сектора от продукти, системи, решения и услуги по цялата фотоволтаична верига на стойността, от инвертори и оборудване ниско напрежение до свързване на мрежи, контролни системи, стабилизация и интегриране.

Партньорство във фотоволтаичната сфера

В партньорство, обявено по време на срещата на върха, АББ предостави богатия си опит в областта на слънчевата енергия на Масдарския институт по наука и технологии в близост до Абу Даби, за създаването на фотоволтаичен обект за изпитвания, целящ разработването на системи, които да работят по-ефективно въпреки суровите атмосферни условия в пустинята.

Максин Гави, Директор на инициативата в сектор слънчева енергия в АББ, каза, че начинания като това университетско сътрудничество показват, че лидерите на ОАЕ осъзнават как целогодишното силно слънце, характерно за региона, предлага нови възможности да разнообразят енергийния си микс, да подсилят икономиката си и да се подготвят за бъдещето.

“Налице е изобилие от източници на възобновяема енергия, особено когато говорим за слънчевата енергия,” заяви Гави. “И макар това да е и мястото на петрола, производството трябва да се допълва от източници на възобновяема енергия.”

АББ (www.abb.bg) функционира в България чрез една компания с централен офис в София, както и офиси и клонове в пет локации. Производствените бази на АББ в страната се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, в Севлиево – за продукти високо напрежение и трансформатори, и в гр. Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, както и Общ център по счетоводство и човешки ресурси в гр. Раковски.

АББ (www.abb.com) е лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда. Групата АББ има свои компании в около 100 държави и разполага с над 145 000 служители.