Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Култура

Вземи в gLOG
13 Февруари 15, 15:03 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Четвъртият поред „Пръстен на Лютица“ ще бъде връчен в Ивайловград в навечерието на празника на града – 14 февруари
Наградата се връчва за принос в опазването на културно-историческото наследство
Четвъртият поред носител на „Пръстенът на Лютица“ ще бъде награден в Ивайловград в присъствието на заместник-министъра на културата Бони Петрунова днес, 13 февруари, от 16 часа в музея на Ивайловград. Наградата се връчва за принос в опазването на културно-историческото наследство и е под патронажа на кмета на Ивайловград Диана Овчарова.

Наградата представлява точно копие на средновековен пръстен, открит по време на разкопки в едноименната крепост Лютица, разположена в близост до Ивайловград. Известна още като Мраморния град, крепостта е сред най-запазените твърдини от времето на Второто българско царство. Сведения от исторически източници дават основание да се смята, че в същата крепост се е оттеглил цар Калоян след настъплението си към град Димотика.

На 22 март 2012 година, зад стените на Мраморния град Лютица, досами осем метровата Югоизточна кула, организаторите от „Кръгът на Калоян” връчиха за първи път своята награда „Пръстен на Лютица”, придружена от дарствена грамота, според протокола и изискванията на Второто българско царство. Отличието получи Златил Хаджиев, предприемач от Ивайловград, допринесъл с финансовата си и логистична подкрепа за успешното осъществяване на първия етап от разкопките на крепостта. Носители на наградата са още Радка Тончева, изпълнителен директор на Обединена българска банка, и Илиян Попов, президент на София Ауто.

„Пръстен на Лютица“ се връчва от обединението „Кръгът на Калоян“, поставило си за цел да популяризира благородните усилия на български граждани. В него членуват частни лица, обществени деятели или представители на бизнеса, ангажирали се с материална и финансова подкрепа за опазване и разгласа на българското културно-историческото наследство, археологически проучвания, развитие на историческата наука и изграждане на устойчива основа за запазване на националната памет.

Обединението „Кръгът на Калоян” е създадено по инициатива на доцент Бони Петрунова през 2011 г., Евгени Димитров, основател и управител на фотографска агенция „Булфото”, и Людмил Каравасилев, мениджър в областта на комуникациите.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5129