Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Банки и финанси

23 Февруари 15, 15:48 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
Становище от ОББ и Уникредит Булбанк относно търговското предприятие на „ТЕХНОГИПС" ЕАД от Групата на "Балканстрой"
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА" АД и "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД съвместно са финансирали изграждането на завод за гипсокартон и гипсови изделия „ТЕХНОГИПС" ЕАД, собственост на „БАЛКАНСТРОЙ" АД, чрез предоставен кредит, обезпечен със залог на цялото търговско предприятие на „ТЕХНОГИПС" ЕАД, както и на отделните негови активи.
Cлед като двете банки предприемат действия за принудително събиране на кредита, офшорна компания ИНВЕНТО БИЗНЕС КОРП., регистрирана на остров Тортола, с капитал от 100 долара, представлявана от лице, участвало в управлението на фирми от групата на „БАЛКАНСТРОЙ" АД, предприема координирани с длъжника действия, които препятстват законосъобразното удовлетворяване на банките от заложеното имущество.

За съжаление, установяваме прилагане на добре позната схема да се използва анонимността на офшорни компании при опит за ограничаване и практическо обезмисляне на законовите права на кредиторите. На 09.02.2015 г., в 11.22 ч. в Централния регистър на особените залози в полза на офшорната компания ИНВЕНТО БИЗНЕС КОРП е вписан залог върху всички движими вещи, машини и съоръжения на „ТЕХНОГИПС" ЕАД за сума от 60 милиона лева. Четири часа по-късно, в 15.37 ч. същия ден, офшорната компания пристъпва към продажба на заложеното имущество, което длъжникът й предава незабавно и доброволно. За разлика от услужливото поведение на длъжника към офшорната компания, на двете банки е отказан достъп до заложените активи.
Случаят показва явен стремеж за отнемане възможността на кредиторите да се ползват от предоставената им от закона защита, като съществува риск да се проведе процедура по продажба на заложените активи без реално разгласяване, ред и правила за участие, с което имуществото да се продаде на предварително определен единствен облагодетелстван купувач. Според пазарна оценка от декември 2014 г., заложените движими вещи имат стойност от над 30 милиона лева. „ОББ" АД и „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД считат, че евентуалната им продажба на стойност, занижена спрямо тези нива, ще бъде явен опит за нарушение на закона и увреждане на интересите на кредиторите на дружеството. Банките няма да допуснат подобни нарушения на закона и с всички допустими от него средства ще защитават правовия ред и законните си интереси.

С настоящото бихме искали да обърнем внимание на другите кредитори на фирми от Групата на "Балканстрой", да следят внимателно поведението и действията на своите длъжници от тази Група, с оглед своевременно предотвратяване и недопускане на подобни противозаконни действия.


"ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА" АД "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1016