Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

20 Февруари 15, 11:19 / Автор: Юлен АД
КОМИСИЯ ОТ ЧЕТИРИ ЕВРОПЕЙСКИ ЕКСПЕРТИ ИЗДАДЕ НА ЮЛЕН АД НАЙ-ВИСОКОТО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
В СОФИЯ ЗЕЛЕНИТЕ СЪБОТИРАХА ВЕРИФИЦИРАНЕТО МУ ОТ МОСВ
„Юлен“ АД воден от желанието си да подобри своята дейност и да постигне по-високи от заложените в националното законодателство показатели в областта на опазване на околната среда доброволно се подложи на сертифициране съгласно ЕМАS. След продължили година и половина проучвания на място в ски зона Банско сертифициран екип на Европейската комисия от австрийски и швейцарски специалисти издаде официална Декларация. С нея те удостоверяват, че дейността на „Юлен“ АД отговаря на всички изисквания на Регламент 1221 от 2009 г. на Европейския парламент, за което се подписват. За да влезе в сила, този Документ трябва да се верифицира (потвърди) от Министерството на околната среда и водите. Едно от основните изисквания на Регламента за сертифициране от МОСВ е да няма съответни жалби от заинтересовани лица, каквито са екологичните организации. Или жалбите да са разрешени по удовлетворителен начин чрез преговори между страните.
Веднага след подаване на нашето заявление пред Министерството на околната среда и водите започнаха да валят жалби срещу искането ни. Първото от Асоциация на парковете с председател Тома Белев, след това от Сдружение „Дива природа Балкани“ с председател Андрей Ковачев, после от Българско дружество за защита на птиците и най-накрая жалба депозираха и цялата коалиция „За да остане природа в България“. Целта на жалбите бе умишлено да провалят сертифицирането на „Юлен“ АД по системата ЕМАS. Под непрекъснатия натиск на тези организации Министерството на околната среда и водите отказа да регистрира дружеството ни по ЕМАS, позовавайки се на формални нарушения, въпреки че те бяха отхвърлени от чуждите експерти като несъществени. Вследствие на наша жалба до Върховния административен съд тричленен състав постанови в наша полза и задължи Министерството на околната среда и води да ни сертифицира. През миналата година юли месец това решение бе обжалвано от предишното ръководство на МОСВ, подкрепено с още четири жалби на изброените по-горе организации. С решение от вчерашна дата петчленен състав на ВАС прие, че след като има подадени жалби, съгласно Регламент ЕО-1221-/2009 г. не можем да получим сертификат по ЕМАS и отмени решението на тричленния състав.
След като мнението на нашите „еколози“ тежи повече от писменото становище на доказани световни специалисти, ще потърсим правата си пред Европейския съд. Дотогава ще продължим да работим по повишаване на резултатите от дейността ни, като използваме водещите европейските практики.

За Контакти: „Юлен“ АД

Източник:: „Юлен“ АД

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0947