Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Енергетика

25 Февруари 15, 09:07 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
„Уестингхаус“: Енергийният съюз на ЕС може да укрепи доверието на Европа в собствената й сила
Представянето на стратегическата рамка за енергиен съюз е важна стъпка за новата Европейска комисия. Това е и същевременно и само началото на решителен дебат за бъдещето на Европа. Докато Европейският съюз се подготвя да създаде силно необходимия енергиен съюз, не липсват и предизвикателства. Използването на силните страни на Европа ще ни даде увереността и вдъхновението да създадем сигурна, ниско-въглеродна и конкурентна енергийна система.
Комисията изрежда добре известните затруднения, които среща самият ЕС – свръх-зависимост от външни доставки, остаряла енергийна инфраструктура, непълен и лошо функциониращ вътрешен пазар, както и висока цена на енергията в сравнение с други региони и конкурентни глобални пазари. „Ние в „Уестингхаус“ не подценяваме предстоящите предизвикателства, но вярваме, че има и друг, по-положителен начин да се погледне на сегашната ситуация. Европейският съюз има поне четири причини за оптимизъм относно своето енергийно бъдеще“, коментира Ив Браше, президент на „Уестингхаус“ за Европа, Близкия Изток и Африка. Причините за оптимизма на г-н Браше са очертани в следващите редове:

1. Със своите 790 Mtoe (милиона тона нефтен еквивалент) Европейският съюз понастоящем произвежда почти половината от собственото си потребление в границите на ЕС. Нещо повече, 53% от тази енергия идва от ниско-въглеродни възобновяеми и ядрени източници, което дава база за енергийната сигурност на Европа. В 28-те страни-членки енергията от водни, вятърни и слънчеви източници, наред с тази от 131-те ядрени реактора, съставлява съответно 24% и 29% от енергията в ЕС – без емисии на CO2. Това е солидна основа за прехода на Европа към общество с ниски въглеродни емисии.

2. Европа има широкообхватна налична мрежа за пренос на енергия. Нашата електропреносна система има нужда от модернизация, но е факт, че не започваме от нулата. Много от нужното, за да посрещнем бъдещите потребности, вече е на лице. Това е огромен актив, който трябва да се поддържа и подобрява, за да се избегнат инвестиции в резервни мощности.

3. ЕС е база за много от водещите енергийни компании, които са в състояние да се конкурират на регионалните и глобалните пазари, създавайки висока добавена стойност и трайна заетост в ЕС и подпомагайки страните извън ЕС, да подобрят своята енергийна сигурност. Например, завода на „Уестингхаус“ за ядрено гориво в Швеция вече снабдява с гориво нарастващ брой атомни електроцентрали в Украйна. Това е само един пример за това как европейците помагат на важна съседна държава да диверсифицира своите енергийни доставки и по този начин допринасят за по-голямата енергийна сигурност. Затова поддържането на международно конкурентна енергийна индустрия е особено важно, ако ЕС иска да играе по-силна роля на международната сцена.

4. С население от над 500 милиона души, което е над 7% от световното, ЕС е огромен пазар за енергопроизводители и енергийни услуги. Увеличаването в максимална степен на силните страни на вътрешния пазар и силната индустрия ще спомогнат ЕС да се превърне в едно все по-електрифицирано общество с енергийна ефективност и ниски въглеродни емисии. За да се случи това, ние се нуждаем от човешка находчивост, технологични иновации и целеви инвестиции.

Ив Браше добави: „Надграждайки над нашите вродени европейски силни страни, ние можем да се движим напред по по-ефективен спрямо ресурсите и разходите начин. Да, ние трябва да построим нови ниско-въглеродни електропроизводствени съоръжения, които да заменят остарялото производство на енергия от изкопаеми горива, но също така трябва да увеличим максимално съществуващите ни активи, като инфраструктура и електроцентрали, осъществявайки интелигентни и икономични модернизации и изграждане на връзки в Европа, които да спомогнат за посрещането на променящите се потребности във всяка страна-членка.

Изправена пред значителни предизвикателства Комисията „Юнкер“ има възможността да свърже, модернизира и развие модерна енергийна система в ЕС, което е особено важен компонент за една по-силна и просперираща Европа. „Уестингхаус“ ще играе роля в създаването на устойчив и иновативен енергиен съюз, който може да укрепи доверието на Европа в собствената й сила и да посрещне предизвикателствата сега и занапред“.

„Уестингхаус Електрик Къмпани“, компания от групата „Тошиба Корпорейшън“, е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, „Уестингхаус“ доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на „Уестингхаус“ са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6313