СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Енергетика

09 Март 15, 10:52 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
Проектът 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключително печеливш за България
„Проектът на „Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключително важен и печеливш за българското правителство. Цената на тока ще се понижи значително и България ще се превърне в център на регионалната ядрена енергетика. Ще се отворят работни места за повече от 20 000 души”, заяви Азиз Даг, вицепрезидент на „Ключови клиенти в Европа, Близкия изток и Африка“ на „Уестингхаус“ по време на дискусията „Енергийна сигурност и достъпност чрез енергийна диверсификация”. Дискусията бе организирана от Български форум на бизнес лидерите, към който „Уестингхаус“ се присъедини наскоро като пълноправен член. Над 20 дипломати посетиха събитието, сред които - посланиците на Япония, Корея, Ирландия и представители на британското, немското, норвежкото, турското и китайското посолство. Заместник-посланикът и търговският съветник на посолството на САЩ в България също се включиха в дискусията.
Повече от 60 бизнес лидери взеха активно участие в срещата – главните изпълнителни директори на ключови международни инвеститорски компании, както и големи регионални компании.

„За нас беше изключително удоволствие да сме домакин на тази среща и да покажем на нашите членове още един интересен и печеливш инвеститорски проект. Можем да приемем, че присъствието на „Уестингхаус“ на българския пазар ще създаде условия за подобряване на бизнес средата, ще допринесе за бизнеса на всички наши членове и ще бъде печелившо за България като цяло“, заяви Ираван Хира, председател на БФБЛ.

„Щастливи сме от възможността да участваме в тази среща и да чуем мнението на бизнес лидерите, а също така и да oтговорим на всички техни въпроси и коментари по темата. С нетърпение очакваме преговорите с правителството и сме оптимистично настроени относно бъдещето на тази красива страна.“, сподели Майкъл Кърст, вицепрезидент по стратегическите въпроси и външните работи на „Уестингхаус”.

Дискусията бе модерирана от Максим Бехар, който е бил председател на Форума два поредни мандата и е член на борда на БФБЛ.

Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ) - Лидерският форум обединява организации със споделени ценности, които развиват бизнеса си по отговорен, прозрачен и етичен начин. Ние сме платформа за обмяна на добри практики и идеи за развитие на бизнес и социалната среда в България. Ангажираме и приобщаваме ключови фигури от политиката, бизнеса, дипломацията, неправителствения сектор и медиите, за да трансформираме заедно обществото. Визията ни е България да стане добро място за инвестиции, работа и живот.

„Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата „Тошиба Корпорейшън“, е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, „Уестингхаус“ доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на „Уестингхаус“ са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.