Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

09 Март 15, 11:30 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
Светът трябва да знае имената на жените в науката
2015 г.– Международната година на светлината, отбелязва значението на науката по целия свят, а L'Oreal и UNESCO – това на жените в науката. На 18 март 2015 г. пет изключителни жени учени ще бъдат отличени с наградите L’Oréal-UNESCO For Women in Science, като в допълнение ще бъдат връчени 15 стипендии на обещаващи млади изследователи. Всяка една от петте дами има ключова роля в сферата на научните изследвания. Със своите постижения те утвърждават забележителния принос на жените към научния прогрес в сфера с преобладаващо мъжкото професионално присъствие. Въпреки неимоверния прогрес на нашето съвремие относно равенството между половете в науката, едва 30% от изследователите в света са жени. Все още съществуват много бариери и препятствия, които обезкуражават жените, решили да градят кариерата си в научните среди. Жени учени, които променят света Тази година 5 лауреата от наградите на L’Oreal-UNESCO For Women in Science ще бъдат почетени за техните осоновополагащи открития в сферата на физиката. Изучавайки от безкрайно голямото до безкрайно малкото, те разшириха границите на човешкото познание, за да обяснят най-основните въпроси за вселената и да допринесат за справянето с едни от най-големите предизвикателства днес. Те споделят личната с професионалната си отдаденост на науката, следвайки мисията, чрез всичко което правят да помагат на своите общности, споделяйки любовта си към науката. Избрани са от 5 региона по целия свят от независимо международно жури, съставено от 12 доказали си международни учени, лично посочени от президента на журито и носителя на Нобелова награда през 1999г. - проф. Ахмед Зевайл.
Aфрика и арабските страни: проф. Раджаа Черкуа Ел Морсли - Високоенергийна физика и ядрена физика. (Университет Мохамед V Агдал, Рабат, Мароко)

Проф. Раджаа Шеркаоуй Ел Мурсли ще бъде почетена за нейния ключов принос към едно от най-великите открития в сферата на физиката - доказателство за съществуването на Хигз Бозон ( Higgs Boson) - частицата, отговорна за създаването на маса във вселената. С прякор „активист изследовател“, тя посвещава по-голямата част от своето време на повишаване нивото на научни излседвания в страната си, изигравайки ключова роля в подобряването на здравната система в Мароко, като създава първата магистърска програма по Медицинска физика в страната.

Азия/ Тихия океан: проф. Ийе Ксаи – Неорганична химия (Университет по наука и технологии, Хефей, Китай)

Проф. Ийе Ксаи е отличена за значителния си принос към създаването на нови наноматериали с обещаващо приложение в превръщането на топлината или слънчевата светлина в електричество. Работата й сериозно ще допринесе за намаляване на замърсяванията в околната среда, повишаване на енергийната ефективност, разкривайки нови перспективи за бъдещето. Ангажирана с опазването на планената ни, професор Ийе Ксаи е посветила живота си в търсене на нови интелигентни решения, с които да отговори на предизвикателствата, свързани с околната среда.

Европа: проф. Дейм Керъл Робинсън – Физична химия – Масспектрометрия (Окфордски университет, Великобритания)

Проф. Дейм Керъл Робинсън е отличена за създаването на революционен метод, изучаващ функционирането на протеините и по-точно - мембранните протеини, както и за създаването на изцяло нова научна област: структурна биология на газовите стадии. Първото й изследване може да има значителен ефект върху медицинските проучвания. Проф. Робинсън обича да поема рискове и винаги прави нещата по нейния начин: тя напуска училище на 16 години, получава бакалавърската си степен в училище за пълнолетни и след това в продължение на 8 години отглежда децата си.

Латинска Америка: проф. Тайса Сторчи Бъргман – Физика и астрономия (Федерален университет на Рио Гранде до Сул, Порту Алегри, Бразилия)

Проф. Тайза Сторчи Бъргман е отличена за изследването си, разкриващо ни повече за масивните черни дупки – един от най- загадъчните и сложни феномени във вселената. Тя е първият изследовател, който открива, че от черните дупки могат да изтичат вещества.
Проф. Бъргман вярва, че образованието за всички е ключът към един по-добър свят. Чрез работата си тя се надява да допринесе за представянето на науката като пленяващ и забавен кариерен път.


Северна Америка: Проф. Моли С. Шочет - Химично инжинерство и приложна химия, химия и биоматериали и биомедицинско инжинерство (Университет в Торонто, Канада)

Проф. Моли С. Шочет е отличена за разработката на нови материали, които възстановяват увредени нервни клетки, както и за нов метод, директно доставящ лекарство до мозъка и до гръбначния мозък. Работата на проф. Шочет позволява на химията да си сътрудничи с медицината по нов изключително различен начин. Освен това проф. Шочет участва в специални спортни събития за хора с проблеми в гръбначния стълб, ангажирана е активно с въпросите за човешките права и е допринесла за стартирането на кампания в социалните мрежи, целяща да „свърже днешните изследвания с утрешната реалност”.

Целяща да отличи доказалите се жени учени и да подкрепи обещаващите млади изследователи, програмата на L’Oréal-UNESCO връчва 5 годишни награди и стипендии, за да може да подпомогне кариерите на изключителни млади дами по целия свят. От 1998 г. насам програмата „За жените в науката” е наградила 2 250 невероятно талантливи жени в над 110 държави.

В България националната програма „За жените в науката” се провежда от 2010 г. насам и награждава талантливи български жени учени. До този момент 9 млади български изследователки са отличени от програмата за приноса им в науката.
Такива националните стипендианти, които трябва да са модели на поведение, да вдъхновяват младите поколения и да предават на другите любовта си към науката са: Елка Кралева, химик по кинетика и катализ (Централна лаборатория по обща екология, БАН) и Елисавета Кирилова, инженер-химик (Институт по инженерна химия, БАН). През 2012 г. наградени са Ралица Зидарова, доктор по ботаника (Централна Лаборатория по Обща екология, БАН), и Василка Стефлекова, докторант по физика (Институт по физика на твърдото тяло, БАН). През 2013 г. са отличени Еми Халаджова, учен от Института по полимери към Българската академия на науките (БАН) и Силвия Бакалова от Института по физика на твърдото тяло към БАН.
През тази година за първи път три млади български жени учени спечелиха стипендиите – д-р Антоанета Гатева, асистент към Катедрата по вътрешни болести на МУ – София, доц. д-р Екатерина Борисова от лабораторията „Биофотоника“ на Института по електроника – БАН и д-р Женя Йорданова, главен асистент към Катедра „Физиология на растенията“ на Биологически факултет – СУ.

Имената на тези млади обещаващи дами трябва да бъдат запомнени, тъй като те
прекосяват границата на сегашното познание, за да обяснят най-фундаменталните въпроси на вселената и да допринесат за успешното разрешаване на някои от най-големите предизвикателства в наши дни.


За L’Oreal

L’Oreal е посветена на красотата повече от 105 години. С уникално портфолио от 32 международни, разнообразни и допълващи се марки, Групата генерира продажби в размер на 22.5 милиарда евро за 2014 г., като за компанията работят 78 600 души в целия свят. Като водеща компания за красота L’Oreal присъства във всички дистрибуторски мрежи: масовия пазар, универсални магазини, аптеки и дрогерии, фризьорски салони и търговия на дребно. Изследователската работа и иновациите, както и всеотдайният екип от 3.600 души за научни изследвания са в ядрото на стратегията на L’Oreal, чиято цел е да отговорят на желанието за красота по целия свят и да привлекат един милиард нови потребители в близките години. Новата устойчива политика на L’Ore;al до 2020 г. „Ние споделяме красотата с всички“ набелязва амбициозни цели за устойчиво развитие по цялата верига на стойността на Групата. www.loreal.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1196