Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Медии

Вземи в gLOG
19 Март 15, 19:11 / Автор: New Media Lab
New Media Lab отвори дискусията за повече прозрачност в българската музика
На дискусия „Повече прозрачност за българската музика“ водещата компания за медиен мониторинг, включващ отчитане на музика, реклами и музика в реклами в българския ефир, New Media Lab представи казуса с изненадващото прекъсване на отношенията им с „Музикаутор“ – организация за колективно управление на авторски и сродни права.
На събитието присъстваха популярни имена от българската музикална сцена като вокалиста Майкъл Флеминг-Lexus, рапърите Петър Петков и Васил Николов, певицата София Георгиева, пианиста Ясен Велчев, композитора Кристиян Бояджиев, автора на текстове Сашо Петров и много други. В дискусията се включиха и представители на „Музикаутор“ и Министерството на културата.

София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН, коментира: „Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН работи успешно с New Media Lab вече 4 години и нямаме оплаквания към услугата“.

Компанията е абсолютно независима и предоставя максимално точно отчитане с фингърпринт технология за излъчваните в ефира категории: авторска, фонова и продукционна музика, шапки, джингли, филмова музика, реклами, както и музика в реклами. Системата е изключително прецизна и отчита дата, час и минута, продължителност на всяко излъчено заглавие и коя е медията, по която е излъчено. Могат да се изберат периоди, за които да се генерират отчети и статистика за излъчена музика за 4 години назад.

Константин Куситасев, управляващ директор на New Media Lab, сподели: „Ние предоставяме коректив, отправна база за сравнение, чрез който пазарът става по-дисциплиниран, като прозрачността е най-важният компонент. Нашите отчети допълват, а не заместват данните, предоставяни от медиите. Призовавам музикантите и дружествата да се запознаят по-подробно с необходимостта от независим мониторинг.“

От New Media Lab поясняват, че разпознават около 90% от българската и 95% от чуждата музика, излъчени в ефир. Изключение са програмите „Хоризонт“ и „Ботев“ на БНР. Неразпознатите заглавия са от концерти, излъчвания на живо от студио или трудни за набавяне заглавия. За музикалните радиа и телевизии разпознаваемостта на компанията е около 95%.

По време на дискусията се поставиха още въпроси, засягащи всички страни: Как ще се гарантира прозрачността при разпределението без независим медиен мониторинг? Кой ще даде възможност на авторите на музика в реклама да бъде отчетен техният труд, като се има предвид, че отчетите на медиите изобщо не покриват тази категория? Разяснено ли е на членовете огромната необходимост от независим мониторинг – изцяло в защита на техните интереси? Как е взето решение за отказ от независими точни данни по час и минута на излъчване, продължителност, медия за излъчването на всяко заглавие?

Много автори ще са ощетени от липсата на независим и прозрачен мониторинг, тъй като в момента няма коректив в системата „автор – ползвател – разпределение“ за много от музикалните произведения – заглавия, които в последствие отиват в списъка на неразпознати от „Музикаутор“, или авторите получават отчети с неточен брой ротации и съответно разпределени средства.

New Media Lab работи в партньорство с дружествата за разпределение на авторски и сродни права вече няколко години, като през това време от компанията е създадена огромна база от български заглавия. Независимият медиен мониторинг е от изключително значение като коректив и е важна част за коректното и правилното разпределение на средства, което всъщност е основното задължение на „Музикаутор“. На официалната Фейсбук страница на New Media Lab Bulgaria –Прозрачност за музиката, може да се разгледа демо версия на онлайн платформата, до която би трябвало всеки член на „Музикаутор“ да е имал достъп през последните 4 години, както и да се видят точни данни за познаваемостта.

Затова компанията поставя въпроса за изненадващото прекъсване на отношенията с „Музикаутор“, които без обяснения са прекъснати едностранно и при нелогични обстоятелства. Кой има полза и каква е вредата от това прекъсване?

NЕW MEDIA LAB e специализирана компания, която работи със системата Media Analytics – последно поколение технология за мониторинг на аудио и телевизионни програми с точен анализ на излъчените в ефира музика и реклами. Точността на данните и дълбочината на анализите на NEW MEDIA LAB променят индустрията, като дават възможност за реална картина на музикалния и рекламен пазар. Данните за еърплей се доставят в онлайн режим едновременно за различни медийни канали, 24 часа в денонощието.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.1281