СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Банки и финанси

21 Март 15, 12:43 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
25% от бюджета на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е планиран за финансови инструменти
Това обяви на бизнес форума MySuccess.bg in Finance Миглена Добрева, експерт в Министерство на икономиката и енергетиката
Възможностите за финансиране на малкия и средния бизнес бяха представени по време на третото издание на MySuccess.bg in Finance. Организираният от сп. ENTERPRISE бизнес форум за добри практики в областта на финансите се проведе на 19 март в София. На него мениджъри и собственици на компании, финансови директори, представители на банковия сектор и експерти от държавната администрация дискутираха икономическите тенденции и новостите при инструментите за подкрепа и финансиране на малки и средни компании.

Участниците във форума се запознаха с възможностите, които предлага Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ през новия програмен период. Общият бюджет на програмата е разпределен в пет приоритетни оси, като 25% от него е планиран за финансови инструменти, сподели Миглена Добрева, експерт Финансови инструменти в главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерство на икономиката и енергетиката. Към момента от петте банки, работещи с инструменти, са дадени кредити за над 300 млн. евро на над 4720 предприятия. Повече от 60% от финансираните фирми са микропредприятия. Дяловите инструменти LauncHub и Eleven са финансирали над 150 стартиращи предприятия.

По време на бизнес форума бяха разгледани и икономическите тенденции, които характеризират средата за развитие на българския бизнес. Финансовият експерт Емил Хърсев представи данните на Европейската комисия за растежа на икономиката през 2014 г. и очакванията за 2015 г. „Преди седмица стана ясно, че ръстът е 1,7%. Прогнозата за 2015 г. е 0.8% ръст. Това показва, че нещата се влошават и то доста драматично“, коментира той. По думите му обаче тези цифри не са реални, заради сивата икономика, която остава в сянка и не се измерва.
Очакваните показатели на инфлацията у нас и отражението върху икономиката на страната представи Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк. От банката прогнозират през тази година инфлацията да бъде около 1%, което според експерта е нисък показател и означава трудно възстановяване на българското стопанство. По отношение на дефлацията, Павлов коментира, че показателите за пазара на труда у нас означават, че тя е към края си. През 2014 г. почти всички индикатори, свързани с пазара на труда, дават положителни резултати. „Очакваме новините да се подобряват, през 2016 г. спадът на безработицата ще окаже натиск върху разходите за труд, а това от своя страна ще съдейства за увеличаване на цените“, коментира икономистът.

Кристофор Павлов допълни икономическите прогнози на банката и с данни за цените в три основни сектора – енергия, храни и при всички стоки в потребителската кошница. По думите му, основните причини за спада на цените са поредицата от пикове, свързани с предлагането, и забавянето в българското стопанство, което функционира под потенциала си за поредна година.

MySuccess.bg in Finance 2015 завърши с обучителна сесия на тема „2020: Продажби на финансови продукти“. Участниците в нея разгледаха успешни методи за достигане до потенциални клиенти, границата между агресивни и консултативни продажби и как се прави „Наръчник за справяне с възраженията“.

MySuccess.bg in Finance 2015 се проведе с подкрепата на Балкан Сървисис, Wilson Learning Worldwide и Exelio Alliance. Медийни партньори на форума: Моите Пари, сп. Икономика, kmeta.bg.

Комуникационна агенция PRoWay