Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Бизнес

21 Март 15, 11:52 / Автор: United Partners
Байер: продължава бизнес развитието и трансформирането на портфолиото
Байер имаше много успешна 2014 година, както оперативно, така и стратегически. Компанията постави нови рекорди за стойността на продажбите и за EBITDA преди специални елементи. „Съществен принос за този постоянен растеж имат основно подгрупите ни в областта на науките за живота, и по-конкретно удовлетворителното представяне на наскоро пуснатите ни на пазара продукти,”, заяви д-р Марайн Декерс, Председателят на Управителния съвет, по време на Финансовата пресконференция в Леверкузен. МатириълСайънс също регистрира обнадеждаващ напредък в продажбите и печалбата преди специалните елементи. Освен това, през 2014 г. Байер определи и курс на развитие с основен фокус върху бизнеса в сферата на науките за живота – ХелтКеър и КропСайънс. МатириълСайънс ще бъде пусната на капиталовите пазари като самостоятелна компания най-късно от средата на 2016 г. Бизнесът на компанията в областта на науките за живота беше допълнително подсилен чрез важни придобивания. Декерс заяви, че компанията се стреми към продължаващ растеж на продажбите и към значително увеличение на печалбите си през 2015 г.
Продажбите на Групата са се увеличили с 5.2 процента през 2014 г. и са достигнали 42,239 млн. евро (2013: 40,157 млн. евро). Регулирани за ефекти от разлики във валутните курсове и портфолиото (разлики във валутни курсове и портфолио), продажбите се увеличили със 7.2 процента. Всички подгрупи допринасят за това увеличение. EBIT се подобри с 11.6 процента до 5,506 млн. евро (2013: 4,934 млн. евро). Печалбите бяха намалени от специални корекции до 438 млн. евро (2013: 839 млн. евро). EBIT преди специални елементи се повиши с 3.0 процента до 5,944 млн. евро (2013: 5,773 млн. евро). EBITDA преди специални елементи се увеличи с 4.9 процента до 8,812 млн. евро (2013: 8,401 млн. евро), въпреки отрицателните ефекти от валутните разлики в размер на около 410 млн. евро или 4 процента. Доброто развитие на продажбите бе съпътствано от по-високи разходи за научно-изследователска дейност и продажби. Нетният приход се придвижи нагоре със 7.4 процента до 3,426 млн. евро (2013: 3,189 млн. евро), а основната доходност на акция със 7.3 процента до 6.02 евро (2013: 5.61 евро).

Брутният паричен поток се повиши с 16.9 процента до 6,820 млн. евро (2013: 5,832 млн.евро), докато нетният паричен поток се увеличи с 12.4 процента до 5,810 млн. евро (2013: 5,171 млн. евро). Нетните финансови задължения се увеличиха с 12.9 млрд. евро до 19.6 млрд. в сравнение с м. декември, 2013 г. Главният финансов директор Йоханес Дийтч поясни, че миналата година Байер е пуснал няколко емисии облигации на пазара, някои от тях с голям обем, за да финансира придобиванията, осъществени от компанията. Той обясни, че успехът от подобни емитирания на облигации не е автоматичен. „Фактът, че сме толкова успешни в тези финансови дейности също е доказателство за добрата репутация на Байер на капиталовия пазар,” отбелязва Дийтч.

Байер се трансформира в компания на науките за живота

Декерс отбеляза, че 2014 г. е била много успешна година за Байер от стратегическа гледна точка. „Миналата година зададохме курс, който ще формира бъдещето на нашата компания в дългосрочен план. Решихме да отделим бизнеса на МатириълСайънс и така поставихме началото на трансформацията си в компания, развиваща се изцяло в областта на науките за живота.” Според Главния изпълнителен директор на Байер, излизането на борсовия пазар – планирано да се осъществи най-късно през 2016 г. – се движи по план. Той заяви, че проектната фаза вече е завършена. Правните и организационните структури на новата компания са определени, а важните управленски постове вече са заети. Икономическото и правното обособяване на МатириълСайънс ще бъде приключено до 31 август, 2015 г. През втората половина на тази година компанията възнамерява да реши дали МатириълСайънс ще бъде пусната на борсата посредством първично публично предлагане или чрез прехвърляне на акции.

„Освен това, разширихме компаниите в сферата на науките за живота посредством важни придобивания,” заяви Декерс. По-конкретно, бизнесът с безрецептурни продукти бе значително подсилен чрез придобиването на бизнеса с лекарствени продукти без лекарско предписание на Merck & Co., Inc., САЩ, както и на базираната в Китай Dihon Pharmaceutical Group Co. Ltd., обясни Главния изпълнителен директор на Байер. Интегрирането на тези две компании върви по план. Придобиването на норвежката компания Algeta ASA, с която Байер бе в сътрудничество от 2009 г. за разработването и разпространението на един от онкологичните си продукти, бе завършено успешно.

Очаква се съществено увеличение в печалбите за 2015 г.

„Оставаме оптимисти за бъдещото”, заяви Декерс. Байер планира продажби в диапазона от 46 млрд. евро за 2015 г. Това съответства на увеличение, регулирано с корекции за разлики във валутните курсове и портфолиото в диапазона на ниска едноцифрена стойност. Компанията очаква положителен ефект от валутните разлики върху продажбите от около 3 процента в сравнение с предходната година. Байер планира да увеличи EBITDA преди специални елементи със стойност около долната граница до средата на диапазона 10% - 19% процента, позволявайки очакваните положителни ефекти от валутни разлики да са в размер на около 2 процента. Байер се стреми да увеличи основната доходност на акция със стойност в долната граница на диапазона между 10% и 19% процента, позволявайки очакваните положителни ефекти от валутни разлики да са в размер на около 3 процента.

Компанията очаква специални корекции в диапазона на 700 млн. евро през 2015 г., основно заради интегрирането на придобитите компании за лекарствени продукти без лекарско предписание и планираното пускане на фондовата борса на МатириълСайънс. Байер възнамерява да увеличи разходите за научноизследователска дейност с около 10 процента през 2015 г. до повече от 4.0 млрд. евро. Компанията е предвидила капиталови разходи в размер на около 2.3 млрд. евро за недвижима собственост, фабрики и оборудване и 0.3 млрд. евро за нематериални активи. Обезценяването и амортизацията са изчислени на около 3.0 млрд. евро, включително 1.6 млрд. евро за амортизация на нематериални активи. Байер очаква нетни финансови задължения под 18 млрд. евро в края на 2015 г.

ХелтКеър очаква да постигне продажби от приблизително 23 млрд. евро, съответстващи на увеличение със среден едноцифрен процент на базата на корекции за разлики във валутните курсове и портфолиото. Подгрупата планира да увеличи EBITDA преди специални елементи със стойност около средата на диапазона 10% - 19%. В сегмента Фармацевтични продукти Байер очаква продажбите да се увеличат със среден до висок едноцифрен процент на базата на корекции за разлики във валутните курсове и портфолиото до приблизително 13 млрд. Компанията възнамерява да увеличи продажбите през 2015 г. на наскоро пуснатите от сегмента продукти до към 4 млрд. евро. Освен това планира да подобри EBITDA преди специални елементи при Фармацевтичните продукти със стойност около долната граница на диапазона 10% - 19%, позволявайки допълнителна инвестиция от 300 млн. евро в научно-изследователска дейност. Следователно, ХелтКеър очаква Фармацевтичните продукти леко да подобрият EBITDA марджина преди специални елементи. В сегмента Безрецептурни продукти, Байер очаква увеличение на продажбите до към 10 млрд. евро, като включва и придобитите компании в този сегмент. Планира се увеличение на продажбите в сегмента със среден едноцифрен процент на базата на корекции за разлики във валутните курсове и портфолиото. Компанията очаква да увеличи EBITDA преди специални елементи в сегмента Безрецептурни продукти със стойност около средата до горната граница на диапазона 20% - 29%, заедно с приноса на придобитите компании в сферата на лекарствените продукти без лекарско предписание.

Очаква се КропСайънс да продължи да се разраства по-бързо от пазара и да увеличи продажбите си с нисък до среден едноцифрен процент на базата на корекции за разлики във валутните курсове и портфолиото до приблизително 10 млрд. евро. Планира се да се увеличи EBITDA преди специални елементи с нисък до среден едноцифрен процент.

МатириълСайънс планира по-нататъшен растеж на обема през 2015 г., съпътстван от намаляващи продажни цени, водещи до по-ниски стойности на продажбите. Въпреки това, компанията очаква да регистрира значителен растеж в EBITDA преди специални елементи. МатириълСайънс има за цел да успее да спечели пълния размер на капитала си през 2015 г. За първото тримесечие на 2015 г., подгрупата очаква продажбите да останат без промяна спрямо предходното тримесечие, а EBITDA преди специалните елементи да се увеличи значително.

За Контакти:United Partners

Източник: www.united-partners.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4934