Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Здравеопазване

09 Май 15, 08:51 / Автор: United Partners
Байер подкрепя изследвания на биомаркери на онкологични заболявания в Европа
Байер ХелтКеър и Университетският медицински център Хамбург-Епендорф са основните координатори на международния консорциум за валидиране на кръвни биомаркерни технологии
Байер Хелткеър и Университетският медицински център Хамбург-Епендорф (UKE) са основните координатори на новосформирания международен консорциум CANCER-ID, чиято цел е да разработва и валидира нови кръвни биомаркерни технологии за борба с онкологичните заболявания. Петгодишният проект ще се фокусира върху установяване на общоприети стандарти за изолирането, идентифицирането и анализа на нови биомаркери в кръвта, с целта да се подобри разработването на персонализирани лекарства за пациентите с онкологични заболявания. CANCER-ID е публично-частно партньорство, подкрепяно от Инициативата за иновативни лекарства (ИИЛ) на Европа.

Кръвните биомаркери каквито са циркулиращите туморни клетки (CTCs), свободно циркулиращото туморно ДНК (cfDNA) и микроРНК (miRNAs) са потенциални индикатори за сложността на тумора при пациенти с онкологични заболявания. Извличането на тези маркери от кръвта би могло да предложи допълнителен и ценен инструмент за съвременно лечение на онкологичните заболявания. Освен че са от голямо значение, когато туморните биопсии не са достъпни, кръвните тестове могат да позволят непрекъснато проследяване на маркерите на заболяването, предлагайки средство за по-близко проследяване на ефективността на лечението и могат евентуално да ръководят избора на метод за лечение.

“CANCER-ID е отличен пример за проект, при който публично-частното партньорство прави възможно съвместният изследователски подход да спомогне за нови концепции в сферата на съвременните методи за лечение на онкологичните заболявания”, заявява д-р Томас Шланге, Старши изследовател в Глобален отдел за изследване на биомаркерите към Байер ХелтКеър, Глобален отдел за откриване на нови лекарствени продукти и Координатор на CANCER-ID. „Консорциумът събира на едно място голям и опитен екип от експерти в областта на биомаркерите, които идват от академичната и промишлената сфера, както и по-малки компании. По този начин се създава европейска мрежа от взаимно допълващи се възможности, която се разпростира далеч отвъд обхвата на традиционните „двустранни” сътрудничества между научните среди и индустрията.”

Важни предизвикателства пред разработването на всички кръвни биомаркери са анализът на чувствителността и специфичността им, както и тяхната стандартизация и валидиране. В последната фаза на проекта, валидираните биомаркерни анализи ще бъдат използвани в контролирани клинични проучвания, за да се докаже широката им приложимост и клинична полза при лечението на онкоболни пациенти.

„Кръвните анализи на извлечени от тумора клетки и на нуклеиновите киселини предлагат нова концепция за „течни биопсии”, което позволява получаването на информация в реално време относно диагностицирането и лечението на онкологичните заболявания”, заявява проф. Клаус Пантел, Ръководител на Отдела за туморна биология към Университетския медицински център Хамбург-Епендорф, Германия, който е и академичен ръководител на консорциума CANCER-ID. „Проектът CANCER-ID запълва „пропастта“ между основните изследвания, фокусирани върху нови методи за откриване и определяне на циркулиращи туморни клетки и нуклеинови киселини, и разработването на добре валидирани анализи, необходими за въвеждането на концепцията за течната биопсия в клиниките.”

Консорциумът CANCER-ID включва фармацевтични и нефармацевтични промишлени компании, университети и институти за клинични изпитвания, както и малки и средни предприятия (МСП) от цяла Европа. 33-мата партньори в консорциума са основни участници в тази сфера, представлявайки уникална мрежа от експерти в областите на туморната биология, разработването на биомаркери, клиничните науки и биоинформатиката. Нефинансовият принос към проекта в размер на около 8.2 милиона евро от страна на индустриалните партньори е допълнен от финансиране за ИИЛ от страна на Седма рамкова програма на Европейския съюз. Като резултат общият бюджет на проекта е 14.5 милиона евро.

За Контакти:United Partners

Източник: http://united-partners.com/up_arii/up_en/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1184