Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Здравеопазване

Вземи в gLOG
06 Май 15, 09:02 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
София „дари дъх“ по повод Световния ден на пулмоналната хипертония
160-сантиметрово стълбище предизвиква столичани да го изкачат и да подкрепят болните от коварната болест в рамките на кампанията „Дари дъх!“
Под призива „Изкачи стълбите и дари дъх!“ премина тазгодишното отбелязване на Световния ден на пулмоналната хипертония в България. Събитието в Градската градина се проведе с традиционната подкрепа на Столична община, а присъстващите столичани тази сутрин, имаха честта първи да се изкачат по 160-сантиметровото пурпурно стълбище – символ на кампанията „Дари дъх!“, и така да изразят своята съпричастност към болните от пулмонална хипертония.
Едно от най-големите предизвикателства за боледуващите от тази болест е именно задъхването дори и при най-леките физически натоварвания – като изкачването на няколко стъпала. Това е причината организаторите на кампанията – Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), да изберат по-нетрадиционен подход при представянето на проблема и ангажирането на общественото внимание.
„Хората, засегнати от пулмонална хипертония, дори не могат да говорят дълго, защото страдат от недостиг на кислород. Изречението е дълго в зависимост от това колко въздух имаш в дробовете. Той не е много, обикновено стига да изречеш пет-шест думи. За болните от това рядко заболяване една дума е от огромно значение, защото тя би могла да е: “кислород“, „спри“, „почивка“, „припадам“ или „линейка“. Благодарим на всички онези, които ще дариха своядъх в наша подкрепа. За нас това има огромно значение”, сподели г-жа Наталия Маева, председател на БОППХ, по време на откриването.
Кампанията беше уважена от доказани специалисти – доц. д-р Иво Петров, медицински директор на МБАЛ „Сити Клиник“ и национален консултант по кардиология, доц. д-р Диана Петкова, председател на Българско дружество по белодробни болести, както и от д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.
Организаторите бяха предвидили различни дейности, с които успяха да привлекат столичани в подкрепа на кампанията: надуване на балони, кратки физически упражнения и изкачване на стълбите. Доброволци от БОППХ информираха заинтересованите за опасностите от заболяването и ги приканваха да станат съпричастни, като „дарят“ дъх, в продължение на целия ден.
В международен план инициатор на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония е Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHA EUROPE). От 2012 г. БОППХ е пълноправен член на Асоциацията.


Допълнителна информация
За БОППХ
Сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" е организация, напълно наясно с предизвикателствата, с които се сблъскват болните от това заболяване и техните близки. БОППХ се стремят към насърчаване на контактите и съпричастността между пациентите, както и адаптирането им към променения им начин на живот.

За заболяването
Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Артериите, пренасящи кръв от сърцето до белите дробове, се стесняват по причини, които все още не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии. Кръвното налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Симптомите включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание. Пулмоналнатата хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, ХОББ или други общи заболявания, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България няма препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат по-лесен достъп до европейски клиники, в които се извършва пулмонална ендартеректомия, както и трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1046