Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Събития

Вземи в gLOG
06 Август 15, 16:15 / Автор: Pro Way
Управлението на кризисни ситуации се дискутира на Конгрес на резервистите на НАТО в София
По време на работните сесии ще се обсъжда ролята на резерва при мироопазващи операции и кризи

София, 6.08.2015 г. България е домакин на 68-я летен конгрес на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (CIOR), който се провежда в София от 4 до 9 август 2015 г. По време на официалното откриване на събитието министърът на отбраната Николай Ненчев подчерта сериозната роля на България като председателстваща страна на CIOR в развитието на резервните сили на НАТО.

Подп. (ор) Димитър Попов, президент на CIOR (2014-2016), отбеляза че CIOR e най-голямата организация на офицерите от резерва и представлява интересите на 1,3 млн. резервисти от 36 страни. Според Попов резервистите на НАТО работят активно и успешно за решаване на проблеми, свързани с кризи, природни бедствия и мироопазващи операции в цял свят.

Гост-лектори на събитието са  д-р Гийом Ласконжариас, преподавател в Колежа на НАТО в Рим, комисар Джоузеф Бруно, отговарял за кризисните ситуации в Ню Йорк, генерал Дорон Гавиш, директор на Центъра за управление на кризи в Израел, полковник Роел Бийн, директор на CIMIC, полковник Анселмо Сеговия, представител на Министерството на отбраната на Испания, и полк. Васил Русинов, директор на Центъра за управление на кризи, бедствия и аварии на НАТО.

По време на Конгреса ще бъдат дискутирани теми като „хибридна война“, кризисен мениджмънт и реакция по време на криза.

На 8-ми август в София (на стадиона на ВТУ „Тодор Каблешков“) ще се проведе и военното състезание MILCOMP 2015, на което ще бъдат показани техники и практика на военните медицински служби.

За CIOR:

Mеждусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва, известна под нейната френска абревиатура CIOR, представлява над 1.3 милиона резервисти от 36 страни-членки, както в рамките на НАТО, така и извън него, което я прави най-голямата организация на офицерите от резерва в света.

Създадена през 1948 г. от националните асоциации на офицерите от резерва на Белгия, Франция, и Холандия, сега CIOR е асоциирана с НАТО, неполитическа организация с нестопанска цел на националните резервистки организации. България става пълноправен член на CIOR през 2004 г.

Конфедерацията се събира два пъти годишно – през лятото и през зимата – и функционира посредством своите комитети, които проучват и анализират въпросите, свързани с резервните сили. Темите, които се обсъждат по време на годишните срещи са приносът на резервните сили в международните операции, реинтегрирането на резервистите в техните общности след завръщане от мисии в чужбина, правните въпроси на въоръжените конфликти, влиянието на процеса на разширяване на НАТО върху резервистите, както и подкрепата на работодателите за резервистите.

В допълнение към ролята им на офицери от резерва, много индивидуални делегати от CIOR сa реализирани бизнес и индустриални лидери, държавни служители и дейци от академичните среди. Тяхната работа допринася за по-доброто решаване  на проблемите, свързани с отбраната и сигурността на цивилното население като цяло.

CIOR  е структурирана на базата на устав, който предвижда ротационно президентство, Изпълнителен съвет, съставен от вице-президенти от страните-членки и ключови комитети. Те организират няколко годишни прояви, чрез които стимулират подготовката, обучението и професионалното развитие на офицерите от резерва.

Президентският мандат е двугодишен. Франция предава президентството на България през август 2014 г., а за президент на Конфедерацията за периода 2014-2016 г. Изпълнителния съвет избира подп. (ор) Димитър Попов.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1182