Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Събития

Вземи в gLOG
07 Август 15, 17:18 / Автор: Pro Way
Резервистите на НАТО предлагат помощ на държавата при бедствия, аварии и неконвенционални заплахи
На Конгрес в София най-голямата международна резервистка организация CIOR представи визията си за предизвикателствата и заплахите през съвременното общество Българското президентство на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (CIOR) бе оценено високо от делегатите на Конгреса

София, 7.08.2015 г. Хибридната война, мироопазващите мисии и природните бедствия са най-големите предизвикателства пред правителствата в момента – това са изводите от 68-ия Конгрес на CIOR, който се провежда в момента в София. Решаването на тези и други проблеми няма как да се случи и без участието на гражданското общество, а резервистите са едни от най-подготвените негови членове, сподели подп. (ор) Димитър Попов, президент на CIOR (2014-2016). Д-р Гийом Ласконжариас, преподавател в Колежа на НАТО в Рим, подкрепи тезата с една малко известно изказване на Уинстън Чърчил, който казва че „Резервистът е два път гражданин“ – веднъж в ролята си на обикновен член на обществото, и втори път като добре подготвен, изключително дисциплиниран и трениран военен специалист.

Ласконжариас представи пред делегатите опасностите и проблемите, свързани с воденето на изключително модерната напоследък „хибридна война“. Според него няма съмнение, че все повече в бъдеще ще се сблъскваме с паравоенни и неконвенционални заплахи за държавите от НАТО. За да бъдем защитени, той посочи че преди всички трябва да разбираме правилата и методите на хибридната война. За целта той даде и три важни определения за нея:

Хибридната война е най-тъмното отражение на нашия цялостен подход. Използваме военни и мирни средства, за да стабилизираме държавите. Другите ги използват за да ги дестабилизират. (Гийом Ласконжариас и Андреас Джейкъбс)

Разбира се, че хибридната война не е нещо ново. Тя е стара като Троянския кон. Различното е, че скалата, по която се оценява е по-висока, скоростта и интензитетът са по-големи и че се разполага точно по границите ни. (Йенс Столтенбърг)

Хибридната война е комбинация от конвенционални, нестандартни и асиметрични средства, включително прецизна манипулация на политически и идеологически конфликт. Тя може да включва специални операции и конвенционални военни части, интелигенция, политически провокатори, представители на медиите, икономически експерти, кибератаки, застъпници и паравоенни, терористи, и криминални елементи. (Кап. Робърт Нелсън)

Резервистите от CIOR заявиха, че те са тези, които са подготвени да защитават цивилните граждани във всяка враждебна обстановка, заплашваща свободата и живота им.

Спасяването на човешки животи при природни бедствия и производствени аварии са друг важен аспект от работата на резервистите. Ген. Дорон Гавиш, директор на Центъра за управление на кризи в Израел, разказа за опита си за предпазване на цивилното население при терористични атаки или природни катаклизми. В Израел използват, освен обикновените средства за оповестяване на гражданите, и мобилни приложения за телефони, които мигновено изпращат кратко съобщение или автоматично обаждане до всеки в зоната на предполагаем терористичен удар. Според Гавиш системата позволява изключителна прецизност при локализирането, както на зоните за попадение на вражеска ракета или производствена авария, така и на хората които се намират на съответното място. Ген. Гавиш сподели пред делегатите на CIOR, че ролята на резервистите в Израел е изключително важна и че те са подкрепени от правителството.

Комисар Джоузеф Бруно, отговарял за кризисните ситуации с природни бедствия в Ню Йорк, бе категоричен че за ефективна работа при природни бедствия или терористична заплаха е изключително важно да има централизиран щаб с добре подготвени специалисти, който да координира работата на институциите, и да работи активно с хуманитарни организации и доброволци. Бруно подчерта, че резервистите са изключителен ресурс за всеки един кризисен мениджър и той е разчитал на тяхната помощ.

Делегатите на Конгреса оцениха изключително високо работата и постиженията на българското президентство на CIOR.

За CIOR:

Mеждусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва, известна под нейната френска абревиатура CIOR, представлява над 1.3 милиона резервисти от 36 страни-членки, както в рамките на НАТО, така и извън него, което я прави най-голямата организация на офицерите от резерва в света.

www.cior.net


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.8836