Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Информационни технологии

31 Август 15, 10:51 / Автор: Crossroads Bulgaria
Нова семантична платформа на българската фирма „Онтотекст“ позволява на медиите да създават персонализирано съдържание за своите читатели
NOW има за цел да помогне на издателите да се адаптират по-успешно към предизвикателствата на цифровата епоха
Българската софтуерна компания „Онтотекст“ АД представи пълнофункционално приложение на иновативна семантична платформа, която позволява на медиите да предоставят динамично персонализирано съдържание на своите читатели. Приложението се нарича NOW (News On the Web), изцяло уеб базирано е и работи със семантичния софтуер на „Онтотекст“. Платформата синтезира дългогодишния опит на българската компания от работата й за някои от най-разпознаваемите медийни групи в света, включително BBC, Press Association и много други. „Онтотекст“ е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която ще стартира първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София) на 16 септември 2015.

NOW представлява мощно уеб приложение, което доставя медийното съдържание от няколко големи новинарски сайта, като свързва отделните статии чрез автоматично извлечени тагове, асоциации и връзки към огромна база със знание за реалния свят. То помага на читателите бързо да отсеят интересните им теми в постоянния поток от новини в интернет, а на медиите - успешно да привликат по-голяма аудитория чрез персонализираното и тематично подбрано съдържание.

NOW демонстрира чрез общодостъпни новини как медиите могат да доставят атрактивно авторското си съдържание в процеса на своята дигитална трансформация, за да увеличат ангажираността на читателите си.

Семантичната база на NOW е основата за търсене, както и за автоматично обогатяване на съдържанието с връзки към обекти от реалния свят, теми и взаимоотношения между тях. Тя съдържа над 3.75 милиона концепции от света (предимно хора, локации и организации), базирани на Уикипедия и предоставени от DBpedia като свързани отворени данни (Linked Open Data). Референция към тези обекти е в основата и на динамично генерираните тематични страници, където всяка личност, държава или организация автоматично се превръщат в обединителен център за новини, факти извлечени от базата, статистики за споменаването й и информация за други свързани с нея обекти.


Приложението е базирано на динамичната семантичната издателска платформа (Dynamic Semantic Publishing Platform) на „Онтотекст“, обединяваща технологии за работа със съдържание и управление на знание, които успешно се интегрират в няколко етапа от издателския процес - от първоначално журналистическо разследване, през създаването на материал и референции към предишни събития и вече публикувано съдържание, до поднасянето на тематичен и персонализиран материал на аудиторията. Действията на потребителите също се проследяват, позволявайки създаването на персонализирани изходни страници. Авторите от своя страна получават контекстуално свързано съдържание още по време на писане на своите материали.


Платформата на „Онтотекст“ позволява на авторите на новини и статии да обвързват по-лесно съдържанието със свързани статии, теми, категории и концепции, да добавят в неговия контекст информация за ключови лица, организации и места, за които се разказва и в крайна сметка да създават съдържание с по-висока добавена стойност, на същата цена. В допълнение, улеснява се редакционния процес и създаването на нови издателски продукти със съществуващото съдържание, пример за което са динамично променящи се страници в теми по хора, държави и организации.

Автоматичното обогатяване на съдържанието позволява на авторите лесно да създават богати и тематично свързани материали, а на читателите да достъпват изцяло персонализирана информация, съответстваща на техните нужди и очаквания. С платформата могат лесно да бъдат създадени динамични и интелигентни новинарски продукти от следващо поколение, базирани на мета-данни, както и да се извеждат семантични анализи на различни тенденции.

NOW е демонстрационна услуга, която е създадена в отговор на нуждата от интелигентни и динамични медийни решения във време, доминирано от цифровото разпространение на информация. Днес навлизането на нови интернет технологии, уеб услуги и мобилни приложения непрекъснато променя както процеса на създаване на медийно съдържание, така и начина, по който го достъпваме. Свидетели сме на непрекъснато увеличаване на потребителите, принадлежащи към т.нар. група „digital – natives“ - хора, които са родени в ерата на дигиталните медии и са свикнали да използват първо тях. Това е свързано с процеса на дигитална трансформация на медийните издатели, чиито работни процеси са създадени във време, доминирано от печатните медии. NOW показва как използването на различни семантични технологии и мета-данни помага на новинарските компании да взаимодействат по-успешно и да задържат вниманието на тези „digital – native“ потребители.

Повече за „Онтотекст“

Онтотекст е водещ доставчик на семантични бази данни и системи за управление на документи и съдържание. Продуктите на Онтотекст стъпват на изследвания и иновации в няколко области: семантични технолоции (Semantic Web (3.0), Linked Open Data), Big Data и графови бази данни (NoSQL), анализ на текст (NLP) и логически изводи (reasoning), . Решенията, създавани с технологиите на Онтотекст, откриват нови възможности за анализ и преизползване на дигиталното съдържание на корпорациите и медиите. Те пестят значително време и финансови ресурси в процеса на достъп до информаия, обработка на текст, и интегриране на данни в сферата на науките за живота (фармацевтика, медицина, биология), издателската дейност, търговското разузнаване (Business Intelligence), телекомуникациите, набирането на персонал и други. Сред клиентите на Онтотекст са организации като BBC, Financial Times, Press Association, Euromoney, AstraZeneca, John Wiley & Sons, Oxford University Press, Coca-Cola Испания, Korea Telecom, Johnson Controls USA, Организация на Обединените Нации, Британския Парламент, Британския музей, The Getty и други. През последните десет години Онтотекст се е наложила и като важен участник в редица значими проекти с отворен код, като GATE и Sesame. Компанията е една от най-иновативните и успешни български софтуерни фирми и е част от Сирма Груп Холдинг.


Повече за “Сирма Груп Холдинг” АД (Sirma Group Holding)

„Сирма Груп Холдинг“ АД е холдингова компания с над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. В групата работят над 300 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента. Сирма има експертиза и дългосрочни клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия: семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство.

За повече информация: www.sirma.com
За Контакти:press@crossroadsbulgaria.com
Източник: (Уебстраница):crossroadsbulgaria.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4441