СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Образование

19 Януари 16, 15:51 / Автор: Crossroads Bulgaria
Висшето училище по застраховане и финанси създаде първата бакалавърска програма по бизнес софтуер в Европа
От следващата есен ще стартира първата в България и Европа бакалавърска програма по бизнес софтуер. Тя се нарича „ИТ анализ и бизнес стратегии“ и е създадена от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в партньорство с водещи компании от сегмента на системите за управление на бизнеса. По този начин програмата комбинира академичния потенциал на ВУЗФ с практическия опит на дългогодишни мениджъри и специалисти от бранша. Специалността ще подготвя консултанти по внедряване, продажба, развитие и поддръжка на системи за управление на бизнеса. Записванията за нея вече стартираха. Програмата е с икономически профил и е подходяща за всеки, който търси реализация в сферата на информационните технологии, без да е програмист. Припомняме, че ВУЗФ и ERP Academy създадоха и първата у нас магистратура по бизнес софтуер.

„Днес е много актуално да се говори за по-тясна връзка между висшето образование и бизнеса – принцип, който при нас е залегнал от много години. Във ВУЗФ винаги сме се стремили да откриваме най-перспективните икономически сектори и да създаваме иновативни специалности, в тясно сътрудничество с бизнеса. Резултатът е, че днес наши възпитаници се реализират в едни от най-успешните компании от банковия сектор, застраховането, счетоводството, одита и управлението на риска и други сегменти. Амбицията ни е да постигнем същия успех и в сферата на бизнес софтуера“ - заяви доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.

„След интереса към магистратурата от няколко европейски държави, очаквам и новата бакалавърска програма да предизвика международен интерес, още повече, че тя е единствената в Европа. Според мен е напълно реалистично в по-дългосрочен план България да се превърне в регионален център за подготвяне на кадри в сегмента на системите за управление на бизнеса“ - заяви Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ.

Най-голямото предимство на новата бакалавърска програма е тясното партньорство със софтуерния бранш. Лектори в нея ще са представители на някои от водещите български компании за разработка и внедряване на бизнес софтуер като Балкан Сървисис, Тим ВИЖЪН България,
ERP.BG, както и лектори от SAP, Oracle Academy, Microsoft, ERP Academy и др. Програмата предвижда и много добри възможности за стаж и работа в бранша.

Завършилите бакалавърската програма „ИТ анализ и бизнес стратегии“ ще се дипломират като специалисти по внедряване на софтуерни решения. Те ще могат да направят успешна кариера както в компании за бизнес софтуер, така и в ИТ отделите на производствени предприятия, банки, търговски вериги и други фирми, използващи системи за управление на бизнеса, както и в чуждестранни компании. В момента търсенето на подготвени кадри в областта е изключително голямо, а заплащането на такива специалисти е много над средното за страната. Повече информация за програмата може да се намери на:
www.it.vuzf.bg

Източник: crossroadsbulgaria.com