Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Изкуство

Вземи в gLOG
19 Януари 16, 15:56 / Автор: Publicis Consultants MSLGroup
Образът на българското съвременно изкуство тръгна из страната
Експерименталният проект „Образ и подобие“ гостува в Пловдив
18.01.2016 г., гр. Пловдив. Нестандартният проект на колекционера и меценат Николай Неделчев – „Образ и подобие“ гостува в Градската Художествена Галерия - Пловдив. Гражданите и гостите на Града под тепетата имат възможност до 10 февруари не само да видят автопортретите на най-емблематичните съвременни български художници, но и да ги опишат със свои думи. За целта е създадено специално онлайн приложение на адрес http://avtoportret.bg/. Основната цел е публиката да бъде подтикната да общува с изкуството и да изрази своето лично възприятие. Част от описанията на посетителите ще бъдат използвани за реклама на изложбата в следващия град, в който ще гостува. На Главната улица в Пловдив вече са монтирани рекламни пана с описанията на картини, събрани по време на изложбата в София.
„Изкуството трябва да бъде близо до хората и с този нестандартен подход за комуникация искаме да дадем възможност публиката да се сближи повече с произведенията. Това е начин творбите да бъдат  освободени от усещането за елитарност и отдалеченост и да заживеят в душите на зрителите. Личното мнение и личната емоция на всеки посетител също са своебразно отражение на вътрешния му свят. В този смисъл „Образ и подобие“ показва не само автопортретите и вътрешните светове на култови български творци, но и на самите посетители", сподели Николай Неделчев при откриването на изложбата.
На уеб платформата вече са качени първите описания на зрителите, посетили изложбата в първите два дни. Освен възможността да визуализират думите си в стилистиката на рекламната кампания и да ги споделят в социалните мрежи, посетителите могат и да ги принтират. Благодарение на любезно предоставения цветен принтер от HP, партньор на проекта, всеки уикенд до края на изложбата желаещите могат на място да разпечатат описанията си и да ги вземат за спомен.
 „Образ и подобие“ беше официално открита лично от директора на Градската Художествена Галерия в гр. Пловдив, Красимир Линков, Николай Неделчев, Надя Тимова и зам.-кмета на гр. Пловдив - Стефан Стоянов. Проектът е резултат от двугодишна работа с авторите, поканени от колекционера Николай Неделчев и консултант-куратора Надя Тимова да представят концепция за художествено претворяване на собствения си образ. Сред тях са както утвърдени, така и изгряващи млади автори. На стените на Галерията една до друга са поставени картини на Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов, Сашо Стоицов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева, Нора Ампова, Виолета Танова, Стела Василева, Сашо Стоицов, Калоян Илиев - Кокимото и много други. Особен интерес за жителите на гр. Пловдив и региона са и местните автори, участващи в проекта – Станимир Видев, Трифон Неделчев, Атанас Хранов, Румен Жеков, Константин Костов, Вихрони Попнеделев, Милош Гавазов, Велизар Димчев.
 Експозицията е уникална не само с обединяването на съвременните български творци в един общ проект, но и с разнообразието си от стилове и подходи. В произведенията могат да се видят интерпретации в областта на живописта, скулптурата и новите медии, а вариациите включват от класическа иконография до творби, които трудно могат да бъдат припознати като автопортрети и представляват едно по-дълбоко ниво на авторефлексия. Материалите и техниките на изпълнение също са разнообразни – от класическите масло, акрил, бронз и бял мрамор, до кал и слама, бяла захар, пайети и своеобразен колаж. Размерите на творбите, особено при по-младите художници, са повече от експанзивни – двуметрови платна, търсещи по-широки хоризонти, заредени с повече експресивност, полет на въображението и амбиции.
Изложбата е съпътствана и от двуезичен каталог. В него под заглавие „Хребети и бръчки“ са включени текстове на бележити съвременни български автори като Георги Господинов, Стефан Цанев, Елин Рахнев и др. Редом до визуалните автопортрети на художниците, писателите дават своите вербални интерпретации по темата за авторефлексията, претворяват своето вътрешно Аз на страниците на изданието и разсъждават за преходността на битието.

За Контакти:
k.naumova@publicis-consultants.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1035