Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Бизнес

25 Януари 16, 17:34 / Автор: Crossroads Bulgaria
Сирма Груп Холдинг с маркет-мейкър на БФБ-София от 1 февруари 2016 г.
Сирма Груп Холдинг сключи договор с ЕЛАНА Трейдинг, за да изпълнява функцията на маркет-мейкър на емисията акции на Българска фондова борса-София (БФБ).  Инвестиционният посредник бе одобрен и регистриран от БФБ като маркет-мейкър на 25.01.2016 г. В следствие на това в момента ЕЛАНА Трейдинг е единственият посредник на пазара, осъществяващ тази функция, а Сирма е единственият емитент с маркет-мейкър в България.
„Това е естествена следваща стъпка и много ясно послание към нашите настоящи и бъдещи инвеститори – Сирма излезе на борсата, за да се развива и да върви по-бързо напред, затова и искаме да продължим да се открояваме сред другите емитенти на нашата борса като се осигури и гарантирана ликвидност на акцията“, заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг.
Като маркет-мейкър ЕЛАНА Трейдинг има задължението да обезпечава минимална ликвидност по позицията на Сирма Груп Холдинг чрез свои средства.  Посредникът трябва да поддържа оферти „купува“ и „продава“ с минимални суми от 2 500 лв. на котировка. Максималният спред на котировките на маркет-мейкъра следва да е 5%, а договорът между Сирма Груп Холдинг и ЕЛАНА Трейдинг влиза в сила от 1 февруари 2016 г.
Ползата за инвеститорите
Практиката на включване на маркет-мейкъри по емисии на фондовите пазари е широко разпространена в развитите икономики - тяхната роля осигурява наличие на ликвидност на емисиите.
Тази стъпка от страна на Сирма Груп Холдинг е поредното доказателство, че новата публична компания продължава да се грижи да осигури добра основа за вземане на инвестиционно решение както за настоящите, така и за потенциалните инвеститори. През есента на 2015 г. Сирма беше първата технологична компания провела онлайн семинари със заинтересовани инвеститори. Онлайн дискусиите за 2016 вече са планирани и ще се провеждат редовно след регистрацията й на Българска фондова борса.  Това е пример за публичните компании на пазара за открит контакт с всички инвеститори и за добра практика на пълна прозрачност на дейността.
Търговията с акциите на Сирма Груп Холдинг на БФБ стартира на 23 ноември 2015 г. след проведеното успешно първично публично предлагане, в което бяха набрани 11.5 млн. лв. Така IPO-то на компанията се нареди в историята на пазара като най-голямото от 2008 година насам.
Маркет-мейкъри на БФБ
През 2006 г.  Българска фондова борса въвежда за първи път правила за регистрация и извършване на дейност като маркет-мейкър.  Досега само шест посредника са изпълнявали тази функция като никой от тях вече няма текущ договорен ангажимент.

Повече за “Сирма Груп Холдинг” АД (Sirma Group Holding)
„Сирма Груп Холдинг“ АД е холдингова компания с над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. В групата работят над 300 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента. Сирма има експертиза и дългосрочни  клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия: семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство.

За Контакти:
press@crossroadsbulgaria.com

Източник:
crossroadsbulgaria.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5251