Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Информационни технологии

Вземи в gLOG
22 Февруари 16, 10:21 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
pCloud по повод отвореното писмо на Apple:
Сигурността не трябва да бъде за сметка на свободата
Базираната в България швейцарска компания pCloud подкрепя позицията на Apple относно поисканата от правителството на САЩ „тайна вратичка“ към сигурността на iPhone. Такава „вратичка“ няма, не бива и да има. Създаването на такава „вратичка“ за заобикаляне на сигурността означава реална опасност всички усилия на ИКТ сектора да предостави на хората максимална защита на личната им информация да се окажат напразни. Услугите за криптиране трябва да продължат да бъдат изграждани така, че да е невъзможно да бъдат разбити. Декриптирането на файловете би следвало да се осъществява единствено и само със съгласието и съдействието на притежателя на съответните файлове.

„Дигиталната неприкосновеност на личната информация е право на всеки един човек и това право не бива да бъде нарушавано. Потребителят сам трябва да може да определя нивата на сигурност на своята информация, а криптирането на файлове да продължава да бъде гаранция за максимална сигурност на данните без никакви компромиси“, каза Тунио Зафер, изпълнителен директор на компанията.

Всяка институция, отговорна за сигурността на дадена държава, е съставена от хора, и оставянето на една „тайна вратичка“ означава да се повери на тези хора не просто цялата информация за живота на потребителите, но и личната сигурност на всеки един от тях.  Създава се предпоставка тази информация да бъде използвана от някого неправомерно, защото няма начин да се гарантира, че информацията няма да попадне в грешни ръце. В допълнение, ако т.н. хакери знаят, че има оставена „тайна вратичка“ до информацията на всеки един потребител, то те няма да се спрат пред нищо, докато не я открият.

Всяко заобикаляне на правото на дигитална неприкосновеност би довело до тотално компрометиране на сигурността на цялата система, компрометиране на всички технологични и иновативни процеси за сигурно съхранение на информацията, както и спиране на иновациите и развитието в сферата. Получава се следният парадокс: за да се гарантира сигурността на нацията, американското правителство иска да я отнеме от нейните съдържатели. Бенджамин Франклин е казал: „Тези, които отдават свободата си за малко сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност“.
Казусът за създаване на ново технологично решение, което да се инсталира на всяко устройство, за да отключва криптираната на него информация, не може да се поставя в контекста на необходимостта, дори задължението на технологичните компании да съдействат при разследване на дадено престъпление, нарушение на човешките права. Създаването обаче на подобно решение само по себе си е нарушаване на човешкото право на защита на личните данни.
„Важно условиe за запазване сигурността на файловете е те да се съхраняват криптирани на самото мобилно устройство. pCloud като компания за съхранение на информация в облака прилага политика на zero-knowledge-privacy – не знаем нищо за криптираните файлове на нашите потребители: нито съдържанието на файла, нито името, нито дори типа на файла, и вярваме, че всеки потребител има правото на сигурност и неприкосновеност на личната си информация. Именно заради това създадохме услугата pCloud Crypto, която не може да бъде разбита“, допълва Тунио Зафер.
Доказателство за максималната сигурност, предоставена от криптиращата услуга, е предизвикателството, което компанията отправи към хакери от цял свят  – да разбият криптирана папка в pCloud. Състезанието pCloud Crypto Challenge продължава повече от 6 месеца. В него се включиха 2786 участници, но към момента успешните опити за разбиване на папката са 0.
Писмото на Apple можете да видите тук:
https://www.apple.com/customer-letter/

Източник: M3 Communications Group, Inc.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.6327