СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

29 Март 16, 18:58 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
L’OREAL И ЮНЕСКО представиха манифест в подкрепа на жените в науката
Защото жените в науката имат силата да променят света.
5 водещи жени учени и 15 обещаващи млади изследователи бяха наградени на официална церемония в Париж. Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и Жан-Пол Агон, изпълнителен директор на L’Oreal и председател на фондация L’Oreal, представиха Манифест „За жените в науката“, който бе подписан от гостите на официалното събитие. Целта на Манифеста е да помогне за повишаването на броя на жените, които се занимават с наука, в световен план. Манифеста и неговата кауза можете да подкрепите наwww.forwomeninscience.com.

През последните 18 години глобалната програма на
L’Oreal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ окуражава, подкрепя и отличава жени учени по цял свят. Въпреки това настоящата ситуация показва, че има още какво да се направи в тази посока. Тазгодишната церемония по награждаването на лауреатите завърши с представяне на Манифест „За жените в науката“, целящ да ангажира научната гилдия и широката общественост с проблема и да ускори постигането на промяна за жените в науката.

„Нашият динамично променящ се свят никога не е имал по-голяма нужда от жените и техните научни открития. С програмата „За жените в науката“ фондация L’Oréal се посвещава на популяризирането на жените учени, които ще променят света. Ние сме решени да се борим за науката и заедно да създадем един по-красив свят“, сподели Жан-Пол Агон.

Жан-Пол Агон, Ирина Бокова и тазгодишният президент на журито – носителката на Нобелова награда Елизабет Блекбърн, подписаха Манифеста заедно с лауреатите на програмата, редица известни учени, изследователи и официални гости, за да осигурят необходимата гласност и обществена подкрепа, така че всеки, ангажиран с каузата, да може да даде своя принос за постигане на равенство между половете в науката.

6-ТЕ ТОЧКИ ОТ МАНИФЕСТА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“ #forwomeninscience

1  /  Насърчаване на младите жени да проучват възможностите за научна кариера.
2 / Премахване на препятствията пред жените учени за реализирането на дългосрочна изследователска кариера.
3 / Осигуряване на приоритетен достъп на жените до ръководни и лидерски позиции в областта на науката.
4 / Популяризиране сред широката общественост на приноса, който жените учени имат за научния прогрес и за обществото.
5 / Осигуряване на равенство между половете чрез участие и ръководене на симпозиуми, научни комисии, конференции, комитети и заседания на управителни съвети.
6 / Подкрепяне на менторството и създаването на среда за общуване на младите жени учени, за да имат възможност да планират и развиват кариера, отговаряща на техните очаквания.

За глобалната програма „За жените в науката“
L’Oreal-UNESCO „За жените в науката“ е единствената глобална програма, създадена, за да подпомогне и насърчи жените да допринесат за развитието на науката в света. Програмата съществува от 1998 г., когато
L’Oreal и ЮНЕСКО учредяват наградите „За жените в науката“, които всяка година отличават пет водещи жени изследователки в света. Партньорството „За жените в науката“ създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които са бъдещето на науката.

facebook.com/forwomeninscience/     youtube.com/forwomeninscience/    twitter.com/4womeninscience
Източник: (Уебстраница):M3 Communications Group, Inc.