Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016 / Общество

Вземи в gLOG
24 Март 16, 10:39 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
ВСС представи постигнатите резултати по проект „Подкрепа за Висшия съдебен съвет, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система“
ВСС проведе заключителна пресконференция по проект „Подкрепа за Висшия съдебен съвет, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система“, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

На 22.03.2016 г. (вторник) от 9.30 ч. в Националния институт на правосъдието, гр. София, се проведе заключителна пресконференция по проект „Подкрепа за Висшия съдебен съвет, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система“, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

Гости на събитието бяха Карина Екорнес, временно управляващ посолството на Кралство Норвегия, Далила Факирова, ръководител на програмна област BG 14 на НФМ, Министерство на правосъдието, Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет, Соня Найденова, член на ВСС и председател на комисия „Международна дейност“, представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт и журналисти.

Галина Карагьозова, ръководител на проекта и член на ВСС, представи постигнатите резултати и заяви: „Проектът е изпълнен успешно, неговите резултати са впечатляващи и въпреки че стартира преди повече от 3 години, той звучи изключително актуално и в контекста на актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа и на стратегията за електронно правосъдие“.

Димитър Узунов, представляващ Висшия съдебен съвет, благодари на Кралство Норвегия, в лицето на временно управляващият посолството на страната – Карина Екорнес, за финансовата и експертна подкрепа при изпълнението на проекта, който допринася за напредъка по значими въпроси в съдебната власт, касаещи защитата правата на човека, електронното правосъдие и оценяването на работната натовареност на магистратите. „Успешната реализация на този проект е от изключително значение, защото неговата основна цел е пряко обвързана с провеждането и реализирането на така желаната съдебна реформа“.

По време на пресконференцията ключови експерти и представители на изпълнителите на отделните дейности представиха конкретните постигнати резултати.

В рамките на проекта бе изготвен сравнителен анализ на законодателството в областта на електронното призоваване и въз основа на него бяха изработени конкретни предложения за законодателни промени, които в момента са част от проектите за изменение и допълнение на процесуалните закони. Разработена бе система за електронно призоваване, която бе интегрирана в единния електронен портал за електронно правосъдие. Деветимата български съдии, изпратени в изпълнение на проекта да подпомагат Регистратурата на Европейския съд по правата на човека, допринесоха за произнасянето по допустимостта на всички от огромния брой висящи жалби срещу България. Същите тези съдии станаха и ядрото на изградена вътрешна мрежа за обмен на информация относно функционирането и практиката на Европейския съд по правата на човека, като българските магистрати ще могат да обсъждат посочените въпроси със своите колеги в изграден за целта онлайн форум. Изготвен бе Анализ на практиката и подходите при оценка на натовареността на магистратите, възприети от страните членки на Съвета на Европа. Изработени бяха прецизни критерии за качествена оценка на натовареността на магистратите, въз основа на които бе приета и Методологията за периодично отчитане и управление на натовареността на органите на съдебната власт с включени качествени показатели.

По време на изпълнението на проекта регулярно бяха организирани събития, на които представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, адвокатурата и НПО-сектора бяха запознавани с работата на експертите и можеха да изразят мнение и да отправят конкретни предложения и препоръки с оглед постигане на резултатите по проекта.

Проектът „Подкрепа за Висшия съдебен съвет, свързана с изграждането на капацитет и подобряване на ефективността на съдебната система“ се изпълнява от Висшия съдебен съвет по договор за безвъзмездна финансова помощ № 93-00-41/20.02.2013 г. с бюджет 785 000 евро и с обща продължителност от 39 месеца.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1355