Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента / Общество

08 Април 16, 09:37 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
Почетните консули до премиера: Ние сме мостът, по който чуждите инвестиции идват в България!
Институцията на почетните консули в България, чийто представители сме, е важна част от инфраструктурата на междудържавните комуникации.
Отворено писмо от Асоциацията на почетните консули в България до:

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Г-ЖА РУМЯНА БЪЧВАРОВА

МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ
Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО
Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА


7 април 2016 г., София.

Уважаеми господин Премиер,
Уважаеми господа Министри,

Институцията на почетните консули в България, чийто представители сме, е важна част от инфраструктурата на междудържавните комуникации.

Институцията е изградена на базата на реципрочност и България активно използва мрежата от свои почетни консули. Ние работим ежедневно за развитието на политическите, икономическите и културните отношения между България и повече от 65 държави, доброволно и безвъзмездно. Значим е приносът ни за нарастването на чуждите инвестиции, откриването на нови работни места и повишаването на доходите в българската държава.

Почетните консули притежават имунитети и привилегии, които имат функционален характер и се разпростират върху действия, извършвани при изпълнение на служебните им задължения.

Силно сме огорчени от обидния и незаслужен начин, по който бе „оценена“ работата ни и бе „решен“ въпросът за така наречените привилегии, които са предоставени на почетните консули по силата на Виенската конвенция за консулските отношения („Конвенцията“). Повод за това е станало неправомерно поведение на „някои почетни консули“. Почетните консули са изявени публични личности, получили своето назначаване от държавните глави и правителствата на изпращащите държави. Те са минали през одобрителни процедури, продължаващи месеци и години, и в крайна сметка са одобрени от Министерския съвет на Република България. В случай че някой от тези консули нарушава приложимите закони, той следва да бъде съответно предупреден и санкциониран по предвидения за това в Конвенцията ред.

В цивилизования свят не се прилага колективна отговорност. Категорично не приемаме публично да се омаловажава нашата почтена и ежедневна работа и да се хвърля пред цялото общество сянка на съмнение върху институцията.

Ние, почетните консули, работещи в Република България декларираме, че сме за пълно спазване на законите от всички. За нас това е още по-важно и приложимо, тъй като представляваме чужди държави в Република България и това увеличава многократно нашите отговорности и ни задължава да вършим напълно прозрачно всяка наша дейност.

Основният отправен ни упрек е свързан с факта, че някои от нас управляват автомобили с дипломатически регистрационни номера, а това било „една огромна, напълно незаслужена привилегия“. Вие добре знаете, че автомобилите, които ние ползваме, са собственост на консулствата на държавите, които представляваме, и това налага естествено те да имат режим на придвижване, който да ги обозначава като такива. Извършваме консулската си дейност ежедневно в министерства, в гранични пунктове, в затвори, в болнични заведения. Половината от нас нямат постоянно акредитиран посланик в България и ние сме единствените представители на съответните държави. Когато в България пребивават посланици, министри и други високопоставени лица от представляваните от нас държави, автомобилите ни задължително се използват за техни нужди, с атрибути, с които се обозначава, че в тях се движат представители със съответния ранг. Колкото до другите коментирани функционални „привилегии“, от които се ползваме, те са точно и ясно регламентирани в Конвенцията, към която се придържат всички присъединили се държави.

В голяма част от страните на Европейския съюз, а и в държавите, където България има свои почетни консули, статутът им е решен аналогично на този в България и промяната му у нас би била крачка назад.

България има нужда от добри отношения с всички държави, представени у нас чрез почетни консулски длъжностни лица. Носим отговорността да бъдем основните мостове между българското правителство и правителствата на тези държави по всички икономически и културни въпроси, включително и във връзка с предстоящия избор на нов Генерален секретар на ООН и ежедневните проблеми, свързани с мигрантите.

Пишем това писмо, защото комуникацията – за наше учудване – бе водена чрез медиите. Не считаме това за добра практика. Информирали сме нашите правителства за случващото се и то се посреща с  огромно неразбиране. Същата реакция на неодобрение към планираните нормативни промени срещнахме и сред нашите колеги от Европейската асоциация на почетните консули, в която България от много години е асоцииран член, както и на дипломатическата общност у нас.

Предлаганите промени в подзаконови нормативни актове, касаещи почетните консули, са демотивиращи и ще затруднят нашата работа. Позволяваме си в приложение към настоящето писмо да представим и юридическо становище за релевантните нормативни разпоредби.

С дълбоко уважение и респект към Вашето професионално и позитивно решение за статута на почетните консули в Република България оставаме,

Асоциацията на почетните консули в Република България.

Източник: M3 Communications Group, Inc.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0991