Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента / Имоти и строителство

Вземи в gLOG
13 Април 16, 10:49 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
Стабилен ръст на пазара на имоти
Сега е моментът за инвестиция в жилище – при ниски лихви и преди очакваното повишение на цените, смятат от Unique Estates
В своя анализ на пазара на недвижими имоти в България за първото тримесечие на 2016 г., брокерската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates очертава няколко стабилни и интересни акценти и тенденции:

10% ръст при сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел
Превес на интереса към жилища ново строителство
Завръщане на покупките „на зелено“ на имотния пазар
Ускоряване на срока за финализиране на сделките
Реализиране на сделки на цени, близки до офертните
Очакван ръст на имотните сделки за второто тримесечие на 2016 г.

Анализът на Unique Estates е базиран на статистически данни и нарасналия два пъти брой на запитванията към агенцията от купувачи през първите три месеца на годината спрямо цялата 2015 г. Стабилният и траен ръст от 10% при сделките с луксозни имоти, отчетен от компанията, е индикатор за възходящата тенденция на пазара на имоти. Сред причините за това е спадът на лихвите – както при ипотечните кредити, което улеснява финансирането на имотните сделки, така и при депозитите, в резултат на което хората търсят инвестиция с по-добра възвръщаемост на парите си. Най-често сделките са с цел инвестиция, а доходността от 4 – 4,5% мотивира все повече клиенти да купуват жилища с цел отдаване под наем.

От началото на 2016 г. от Unique Estates наблюдават постоянно засилващ се интерес и все повече заявки за огледи за ексклузивните жилища от портфолиото на компанията. Сред тях са най-новият проект на пазара – „Сан Стефано Плаза“ в сърцето на София, разположените в полите на Витоша затворени комплекси „ММ World“, „Свети Георги“ и „Витоша Резиденс“.

„2016 г. ще е годината на сделките с нови проекти. Търсенето на качествени имоти ново строителство е все по-голямо от търсенето на имоти, намиращи се в сгради, въведени отдавна в експлоатация. Клиентите стават по-взискателни – към качеството, към архитектурата, към енергийната ефективност на сградите“ – коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. За това свидетелства големият интерес на потенциални купувачи към новостроящи се сгради като жилищния комплекс „Алба“ в квартал „Изгрев“.

Промяна има и по отношение на срока за финализиране на сделките. „Ако при луксозните имоти преди време финализирането отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца. При по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сега минават едва 3 месеца, докато преди отнемаше по 6 – 8 месеца“ – допълва г-жа Илиева.

Друг положителен факт на пазара е, че във високия сегмент на имотната търговия вече трайно се покриват исканите от продавача цени на жилищата и даваните от купувача, като договарянията са в рамките на 5%. Това говори за реализъм и дисциплина на участниците на пазара на недвижими имоти.

През първото тримесечие на 2016 г. интересът на купувачите отново е най-голям към просторни жилищни имоти в центъра и престижните квартали на София, сочи анализът на Unique Estates. В района на Докторската градина цените на жилищни имоти в луксозния сегмент варират от 1500 до 2500 евро/кв.м, в „Лозенец“ – от 1200 до 1800 евро/кв.м, в „Изток“ – от 1200 до 2000 евро/кв.м. Търсенето на жилища с цел покупка остава съсредоточено в кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“ и в новите затворени комплекси в района на „Камбаните“ при ценови нива от 380 хил. евро за затворен комплекс до 3 млн. евро за самостоятелни къщи с над 1,5 дка двор. По-често се търсят обзаведени апартаменти, мезонети и къщи, но и тук тенденцията започва да се променя.

Целият анализ на Unique Estates за първото тримесечие на 2016 г. може да намерите тук:
http://www.UES.bg/bg/news/141-Анализ-за-първото-тримесечие-на-2016-г./

За Unique Estates:
Unique Estates е създадена през 2006 г. като специализирана брокерска компания за работа с луксозни имоти. Тя е част от най-големия холдинг за недвижими имоти в България – AG Capital, и е ексклузивен представител на редица проекти от най-висок клас в страната. Компанията е партньор на Christie's International Real Estate – най-голямата международна мрежа от брокери в света, специализирана в маркетинг и продажба на луксозни имоти.
За Контакти:M3 Communications Group, Inc.

Източник: M3 Communications Group, Inc.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1004